Tips till blivande utbytesstudenterHej kompisar, utbytisar, och framför allt, kommande utbyteselever!

Jag har varit i USA ett bra tag nu, faktiskt mera än en tredjedel av mitt år. Fy! Har det ju så bra här, så tiden går alldeles för fort. Jag satt här om dagen och tänkte igenom vad jag hunnit med hittills. Oj, så roligt jag har haft det!

Men helt perfekt har det såklart inte varit. Inget är väl någonsin helt perfekt, men här kommer lite tips som förhoppningsvis kan hjälpa er blivande utbytesstudenter.

INNAN DU ÅKER

 1. Planera i tid och ordentligt 

  Det här säger väl organisationen också, men du vill inte vara den som har en till vaccination att ta dagen innan du åker eller den som glömmer ett av pappren du behöver ta med till Amerikanska ambassaden (det var jag, haha). Det kommer lösa sig, men lite enkel tidsplanering hjälper dig slippa så mycket onödig stress.

 2. Gör en gruppchatt med utbytesstudenter

  Många av oss studenter från Explorius Sverige har haft en gruppchatt sen februari och den har varit konstant aktiv sedan dess. Allt från hjälp med din ansökan prata om orosmoment, fråga om packningstips, hitta folk som åker samma datum som du, och till och med träffas för att prata med andra utbytesstudenter innan du åker. Även under årets gång är detta typ världens bästa grej att ha tillgång till.

 3. Ta vara på din sista tid hemma

  Visst kan det kännas som det enda man vill göra hela sommaren lång bara är att sätta sig på planet och åka i väg, men försök att låta bli att tänka allt för mycket på året innan du faktiskt åker. För det första vill man inte bygga upp för mycket förväntningar, och sen så finns det saker du kommer sakna när du åkt; så gör det mesta utav det.

INFÖR SOFT LANDING CAMP

 1. Växla pengar innan du åker

  Redan på bussen till hotellet från flygplatsen behövdes dollar då det är förväntat att ge dricks här i många sammanhang. Vi i min resegrupp fick springa in på hotellet och börja försöka ta ut pengar, växla 20 dollars sedlar i receptionen och skynda tillbaka till bussen. De kommande dagarna i New York behövdes förstås också pengar, och även om hotellet hade ATM blev det lååånga köer innan bussen till innerstan gick på morgonen. Låter onödigt stressigt, va? Ta ut några 20-dollarssedlar så slipper du det.

 2. Lär känna alla

  På mitt SLC hängde jag nästan bara med alla svenskar, det blir liksom lätt så när man pratar samma språk. (Dessutom råkade svenskarna jag åkte mad vara världens härligaste människor!). Men, försök verkligen umgås med alla andra människor på ditt SLC också. Supervärt ju, mycket större chans att du lär känna nån som kommer bo nära dig om du känner alla istället för bara de från samma land.

  Med det sagt så menar jag ju dock inte att du borde undvika umgås med svenskar om de är de du råkar klicka med. Har fortfarande kontakt med alla från mitt SLC, och det är verkligen guldvärt när man känner sig som en vilsen liten svensk (eller finländare i mitt fall) i Amerika.

 3. Åk till Top of the Rock

  Vi hade en del fritid på New Yorks gator. En av dagarna åkte vi till Rockefeller Centre med gruppen, men åkte inte upp till utsiktsplatsen med allihopa eftersom det kostade 35 dollar eller något liknande, och dessutom skulle ta tid . Senare på fritiden hade vi dock möjligheten att gå dit själva, och det bestämde sig jag och några vänner för att göra. Trots det var regnigt såg man utsikten hur bra som helst, häftig plats!

 4. Ta vara på tiden

  Det kan kännas som man bara vill vidare, träffa sin nya familj och påbörja sitt nya liv så fort som möjligt. Men Soft Landing Camp i New York är verkligen en otrolig upplevelse, och fortfarande en av de roligaste sakerna jag gjort här i USA.

 5. Shoppa inte för mycket

  I New York kan det vara lätt att lockas till att gå in i alla amerikanska butiker när allt är nytt, och man kanske känner att man vill komma "redo" till sitt nya hem med komplett garderob. 

  Mer saker värda att tänka på:

 • Du kan shoppa var som helst i världen
 • Du vill inte betala övervikt på flyget till din nästa destination
 • Svårt att veta vad du faktiskt kommer behöva i din nya stad innan du ens varit där, värt att spara pengar
 • Det finns så mycket annat unikt och spännande att se i New York! Vi gick omkring i China Town och lyssnade på gatuartister, letade upp gatukonst i SoHo, och tittade in i gamla skivbutiker. Hade superroligt och fick dessutom spara pengar, haha. Om det inte låter lockande är New York en otroligt mångsidig stad, lovar att du hittar på något kul!

Om Soft Landing Camp

 


INFÖR FÖRSTA TIDEN I FAMILJEN

 1. Ha med en present

  Så bra att ha någonting från ditt hemland. Kan skapa en kul diskussion om din kultur och, såklart, så visar du uppskattning till familjen. Viktig grej.

 2. Erbjud hjälp

  Bra första intryck. Erbjud dig att laga mat, diska, eller fråga bara om det finns nått du kan hjälpa till med. Och hjälp fast du inte tillfrågas! Värdfamiljen är kanske också lite nervösa i början och vågar inte be om för mycket tjänster. Bär in matkassar när ni handlar, diska åtminstone din egen disk, osv. Kan hända att de till och med säger åt dig att de tar hand om det, och då är det bra att lyssna såklart. Men fint att visa att man ändå bryr sig och vill vara hjälpsam.

 3. Fråga om regler och vanor

  Det här gjorde inte jag tillräckligt noga och det satte mig i en lite pinsam situation en av mina första veckor. Hade varit på poolparty hos en klasskompis och fått skjuts dit av mina värdföräldrar. Jag badade och missade ett mess från min värdmamma där hon frågade om hon skulle hämta upp mig eller om jag hade skjuts hem. När jag väl svarade sa jag att jag kunde gå hem eftersom det bara var ett kvarter bort, men det var inte på kartan att jag skulle gå ensam ute i mörkret förklarade min värdmamma. Jag fick be henne att hämta upp mig kände jag mig jobbig eftersom jag för det första svarat sent och för det andra inte klargjort på förhand.

  Det var ju ingen fara, men skulle varit en bra idé att prata om innan.

INFÖR FÖRSTA TIDEN I SKOLAN

 1. Fråga, fråga, fråga!

  Om hur du ska hitta till klasser (fast du kanske vet), om var cafeterian är (och kanske hitta lunchsällskap), om amerikanska skolan (få folk att veta att du är utbytesstudent, mycket enklare att få vänner då, haha). Berätta för lärare vem du är också. Om det känns konstlat att gå fram och bara säga "Hej, jag är utbytesstudent" brukade jag köra på "Är det okej om jag använder min mobil under lektionen för att översätta? Jag är utbytesstudent". Jag behövde ju faktiskt inte det, men kändes skönt att få berätta vem jag var.

 2. Det är okej att byta vänner

  Självfallet kanske du inte trivs med de första du råkar prata med första skoldagen. Jag åt lunch med ett gäng som, visserligen var supertrevliga, men som jag kände att jag varken hade något gemensamt med eller trivdes särskilt bra med de två första månaderna typ. Anledningen var bara att de bjudit mig att sitta med dem första dagen och när jag inte kände någon annan fortsatte jag gå dit, och efter ett tag kändes det onaturligt att inte sitta med dem.

  När jag lärt känna människor jag trivdes bättre med började jag umgås med dem istället. Jag blev konfronterad av en från det första gänget om varför jag inte satt med dem längre, men även om just den situationen var lite obekväm så kunde jag ju inte lika gärna sitta med människor jag inte trivdes med ett helt år bara för att jag visste att de skulle undra var jag var.

 3. Bli involverad

  Det här hör man ju gång på gång av utbytesstudenter; "gå med i sporter, involvera dig, visa din school spirit", men oj, så sant det är. Ett annat tips är att välja klasser som är mera "sociala" om du har möjlighet. Liksom, det är lättare att få nya vänner i en dramaklass än en matteklass i de flesta fallen. Var inte heller rädd för att byta schema om du inte trivs med klasserna du har, det gjorde jag och oj, så mycket bättre det blev! 

 4. Ge det tid

  Det här är väl också lite av en klyscha kan jag gissa, men verkligen: de flesta känner sig nog ensamma den första tiden. Jag kände mig lite hopplös i början då jag inte riktigt hittat nån jag klickat med och kände att det inte skulle bli lätt att hitta någon ny vän då jag skulle ha samma klasser hela året och redan börjat på sport. Men plötsligt, typ 3 veckor in i terminen, kom en tjej jag knappt lagt märke till från min klass och presenterade sig, och via henne har jag typ hela min umgängeskrets här

INFÖR NÄR ALLT INTE KÄNNS SUPER

 1. Prata med folk hemifrån

  Hade hört mycket innan jag åkte om att man skulle distansera sig från livet hemma för att kunna fokusera på allt det nya, men för mig hjälper det att i åtminstone då och då ringa hem. Kanske inte bästa idéen att prata om vad dina kompisar hemma har för planer i helgen men bara att höra en trygg röst kan vara skönt.

 2. Gör saker

  Gå på bio, laga mat, gå ut på en springtur, vad som helst verkligen, bara gör saker. Var inte heller rädd för att vara den som tar kontakt och försöker skapa planer med någon ny vän; det värsta som kan hända är att den andra inte har lust. Och då kan du bara hitta på någonting annat!

 3. Prata med andra utbytesstudenter

  Ingen annan kommer förstå lika bra som en annan utbytesstudent; de går ju igenom precis samma sak. Vet att det kan kännas som om alla andra har det perfekt men jag lovar att alla känner hemlängtan eller osäkerhet eller ensamhet förr eller senare och mer eller mindre.

De här är tips som antingen att har hjälpt mig eller som jag önskar jag hade fått. Hoppas de kan hjälpa någon annan också!

Tilda bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år