Saker att sakna hemifrån


 

Att åka på ett utbytesår till USA är det bästa valet jag gjort, den bästa möjligheten jag fått och något av det mest spännande jag gjort. Att vara här fyller mig av tacksamhet och förväntan, och jag skulle rekommendera alla att åka.

Trots detta, finns det saker att sakna hemifrån. Jag tror att det kan vara bra att vara medveten om vad man kanske kommer att sakna innan man åker, så att man inte blir överrumplad av negativa känslor och får hemlängtan.

Här är en liten lista på vad jag har saknat.

Människor

Det här är det största och viktigaste. Jag har alltid varit en sån som spenderar väldigt mycket tid med vänner, det går väldigt väldigt sällan en hel dag utan att jag träffar en vän. Känns konstigt att inte kunna dela allt med dem. De går liksom varken för mig eller dem att rapportera om allt som händer även om vi skulle vilja. Glömska och vardagsbrådska och tio timmars tidsskillnad sätter lite käppar i hjulen liksom.

Jag vet såklart att vi kommer vara vänner när jag kommer tillbaka ändå. Men saknar dem!! En positiv sak är ju dock att ett utbytesår skapar möjlighet för en umgängeskrets nästan dubbelt så stor. Tänk vad många nya vänskaper man kan skapa under ett år. En annan positiv sak är att jag blir så himla glad när jag väl hörs med folk hemifrån, uppskattar de få konversationerna vi hinner ha så mycket mera än vad jag gjorde i min vardag hemma på Åland.Mitt hem

Har insett att sakna sitt hem och sin familj inte är samma sak. Att sakna hemma för mig är att sakna att känna sig hundra procent bekväm där man bor. Att inte behöva tänka på att säga rätt saker och att inte vara rädd för att sätta disken på fel plats typ.

Men, om du känner samma sak på ditt utbytesår, går detöver fort! Det här var något jag saknade mycket ett par veckor i början, men det gör verkligen ingenting om du uttalar någonting fel eller att du inte vet alla vanor i ditt hus. Det kommer ju med tiden.

Friheten

Här skulle jag absolut inte kunna gå ut själv utan att säga till eller fråga lov. På kvällen får jag inte gå till fots utomhus överhuvudtaget. Eftersom avstånden här är så långa och det knappt finns någon kommunaltrafik så går det inte ens att ta sig någonstans utan skjuts.

Hemma är det inga konstigheter om jag går ut klockan 10 och ropar "hejdå, jag går ut!", här skulle det aldrig komma på tanke. Saknar den självständigheten och möjligheten att ta mig själv dit jag vill. Tror att det här är ett ganska vanligt fenomen över hela Amerika, så kan vara bra att vara beredd på.

Men gissa vad? Japp, även här finns en positiv sida. Eftersom jag behöver skjuts överallt så åker jag ofta med vänner, och det har verkligen skapat närmare relationer. Min närmaste vän här fick jag eftersom hon erbjöd sig att skjutsa hem mig från skolan. Det skulle ju inte ha hänt om jag hade en buss att springa till efter sista lektionen.

Om high school i USA

Maten

Jag har haft turen att komma i en familj som äter väldigt bra mat, min ena värdmamma lagar middag nästan varje dag och det är alltid jättegott. Rågbröd och Fazer-choklad skulle väl sitta ganska bra, men det råder ingen nöd direkt.

Något jag saknar desto mera är våran skolmat där hemma!

Min skola där hemma har jättegod mat och flera alternativ. Dessutom, gratis skolmat. Så bra.

Här är det cheeseburgers som gäller dag ut och dag in, så jag tar med mig mat. Men i och med budget och tidsbrist och vad som är praktiskt att ta med blir det ganska enformigt.Men! Tänk vad jag kommer uppskatta skolmaten när jag kommer hem igen. Lätt att bli bortskämd om man inte upplever vad alternativen kan vara. 
Språket

Jag har visserligen lätt för engelska som tur är, men det är inte lätt att uttrycka mig som man vill alla gånger. Känner att jag låter smartare på svenska i och med att mitt ordförråd är så mycket större. Också att förstå hela innebörden och tonen på det man säger.

På svenska vet jag ju exakt hur jag kan formulera något jag vill säga på ett ilsket eller glatt sätt beroende på ordval, men det är mycket svårare på ett annat språk. Även detta är ju dock något som blir bättre ju mera tid som går.


Men titta vad glad jag är trots att det finns saker att sakna! Tror dessutom att det är bra att sakna lite, otacksammare skulle man vara annars.

Tilda bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år