Att vara vegetarian i USA

Burger

Ett moment jag var nervös inför
att åka på utbytesår till USA var hur det skulle fungera att vara vegetarian i staterna. 5 månader in i mitt år kan jag säga att det går bra, men kanske är det lite svårare än hemma.

Speciellt att gå ut och äta kan vara lite komplicerat, då amerikanska kedjor inte är lika oroliga över etiken bakom vad de serverar. Hemma är det liksom diskussion om det är etiskt att steka vegetarisk mat i samma olja, medan jag här i USA haft kassabiträden ljuga för mig om mat innehåller kött eller ej.

Jag var på snabbmatskedjan Jack in the Box där jag hört att deras tacos hade sojakött istället för nöt, så jag frågade om detta verkligen var fallet. Javisst! Svarade de glatt och jag köpte en taco, men började må lite dåligt och smaken var lite underlig. Jag googlade då innehållsförteckningen och fick reda på att tacoköttet var 50/50 soja och nötkött. Visst, kanske var det mitt ansvar att kolla innan, men inte förväntar man sig att de ska ljuga om vad som är i deras mat. 

Utöver denna incident har det dock gått bra att äta ute som vegetarian. De flesta snabbmatsställen har åtminstone någonting vegetariskt; Taco Bell är ett hett tips på snabbmat som har en rad olika köttfria alternativ. Vissa platser är nog dock bäst att undvika om man kan; Chick-fil-A, Arby’s och Popeyes skulle inte vara mina listade rekommendationer.

Jag bor i Kalifornien, och här är det kanske lite vanligare att äta vegetariskt än hemma. En vän åkte till Hawaii och när hon frågade om de hade vegetariska alternativ på en restaurang visste servitrisen inte vad det var, så du kommer ha det enklare beroende på vilken stat du hamnar i också.

Om High School i USA

Fruits

Jag har turen att bo hos en familj där min ena värdmamma lagar massvis med god vegetarisk mat åt mig, och vi äter hemlagat nästan varje dag. Jag kan tänka mig att det skulle vara svårare om man bodde hos en värdfamilj som åt snabbmat oftare, men även det skulle nog gå att lösa om ni kommer överens att du får välja plats ibland.

Chipotle är mitt egna favoritställe, men taco-ställen och hamburgarhak tenderar att ha alternativ utan kött. Om viljan är där borde du inte ha problem med att äta som du valt.

Dock är de ju din värdfamilj som väljer dig, så de borde vara både okej och förvarnade. Trots detta har jag behövt informera min familj exakt vad de handlar om och vad de betyder, efter att de bjöd på kycklingsoppa med strimlade kycklingbitar och sa att jag borde plocka ut dem innan jag åt. Sen är det ju såklart också bra att laga middag och mat år hela familjen som du själv tycker om, och kanske vara beredd på att köpa en del matvaror själv.

Frågor är något du bör förvänta dig, och många. Nästan alla som fått reda på att jag inte äter kött har frågat varför, hur länge, och sedan varför igen haha. Kan vara svårt ibland att inte starta bråk när man listar sina egna anledningar, då de amerikaner jag träffat tenderar att bli lite defensiva. Jag brukar oftast säga något om hur alla gör som de vill men att jag gör det för miljön, och sedan försöka ändra samtalsämne haha. Detta är ju dock från situation till situation. De flesta jag träffat har accepterat det och inte gjort en för stor grej av det även om de upprepar kanske 5 gånger att de lovar att jag saknar bacon.

Om High School i USA

HF


Det är ju faktiskt ingen stor grej, och kanske överdriver jag vikten av det i med att skriva ett helt inlägg om det. Trots detta tänkte jag att det kunde vara bra att det finns ett inlägg om det, då jag försökte hitta ett själv att försöka visa min pappa som var speciellt orolig över hur jag skulle äta ordentligt under mitt år. Det går så bra så, äter nog faktiskt mera än hemma till och med.


Lycka till och ha det så kul på ditt utbytesår!

Tilda bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år