Att hålla kontakten under utbytesåret

Explore the World!

Hur gör man egentligen när man håller kontakten, tusentals mil bort från alla sina käraste? Vem borde man prata mest med? Borde man lämna gruppchatten med kompisgänget för att inte få hemlängtan? Kommer vännerna bli sårade om man inte hör av sig lika ofta? Kommer man tappa kontakten?

Det och hundratals andra frågor har gått igenom mitt huvud, både innan jag åkte men också under min tid i USA.

Learn for life!

Det är personligt, hur mycket man vill ha kontakt, och hur mycket man behöver ha kontakt. Jag pratar med min familj kanske var tredje vecka via Facetime, och lite oftare kanske ett mess hit eller dit. För mig är det perfekt.

Min vän Felicia pratar däremot med sin mamma näst intill varje dag, och för henne funkar det. Jag vill säga att familj är det enklaste att anpassa och vänja sig vid, för jag vet ju liksom att familjen finns där oavsett när och hur ofta vi pratar. Många kan ju vara lite oroliga innan de åker. När ska man egentligen hinna prata? Jag säger bara som så att det löser sig.

Hike

Kompisar däremot, där blev det kanske lite mera komplicerat, åtminstone i början.

Missförstå mig inte, jag är fortfarande lika bra vän med alla mina närmaste vänner, och jag vet att allt kommer vara precis likadant mellan oss när jag kommer hem.

Men, det är svårare att veta hur, när, och vem man måste prioritera att prata med.

Man hinner ju inte prata precis så mycket man vill med alla när som helst. Med tidsskillnad är det ju inte helt lätt att få in stunder när det passar, för att vara ärlig, så att prata så mycket man skulle önska med alla, det är svårt. Både dom och du har ju sitt eget liv att sköta också. Det finns helt enkelt inte alltid tillräckligt mycket tid, men det är okej.

Nature

I början var jag lite osäker
på hur jag skulle lösa det här, så att vänner inte skulle känna sig bortprioriterade för att jag inte hörde av mig varje dag, som jag ju gör hemma, när man automatiskt ses varje dag i skolan.

I början var det också så himla mycket nya intryck att jag kände att jag måste fokusera på livet i USA, lära känna och hitta kontakt här. När jag kände så lämnade jag gruppchatten med mitt tjejgäng hemifrån. De var liksom lite för mycket, när jag inte än hade vänner på samma sätt härborta, att se hur härligt de hade de hemma.

Några månader gick och när jag kände mig bekväm härborta återanslöt jag mig, och sen var det inget mera med det. Vännerna hemma förstår. Det är inte samma sak som när man är hemma. Återigen - det löser sig.

Att hålla kontakt, det kan vara svårt ibland. Men de som verkligen spelar roll, dem hittar man sätt att få det att funka med. Och med dem behöver man inte heller prata varje dag för att veta att man är vänner. Så om du oroar dig över hur det ska gå att hålla kontaken under ditt utbytesår - gör inte det. Jag lovar att det fixar sig.

Tilda bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år