Att bo hos en religiös värdfamilj

Church

När man sitter och skriver sin ansökan innan man åker iväg på sitt livs äventyr har man ingen som helst aning om var eller framför allt hos vem det är man kommer hamna hos.

Man kan hamna i norr eller söder, hos en stor eller liten familj, kanske man bor mitt i storstan eller på landet, man kanske hamnar hos en icke-religiös familj eller hos en familj som är riktigt religiös.

Jag hamnade hos det sistnämnda, nämligen en religiös familj så jag tänkte väl bara berätta om hur det är att bo med en religiös familj som har en helt annan tro än vad jag själv har.

Kyrkan varje söndag

När jag fick min värdfamilj stod det på papperet att de var religiösa och att de gick till kyrkan varje söndag men that was it. Det man inte vet förrän man träffar sin värdfamilj är HUR religiösa dem är.

Lilla jag var inte beredd på att min värdfamilj skulle vara så religiösa som dem är då jag inte har vuxit upp med religion i hemmet, men det hade jag ju ingen aning om innan eftersom att man inte kan se något sånt på en bild eller papper.

Min familj går till kyrkan varje söndag, det låter ju ganska vanligt men dem går inte bara till den närmaste kyrkan i området eller den kyrkan som dem flesta här går till. För oss tar det 45 minuter enkel väg, totalt 90 min i bilen. Vi åker hemifrån 9,15 och kommer hem vid 13,30 vilket kan kännas lite länge för mej som inte är ”van”.

Jag minns första gången jag skulle till kyrkan, dagen efter jag landade här i Michigan och båda mina värdsystrar tog mej dit. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mej då jag verkligen inte är religiös och har aldrig gått till kyrkan om jag inte har “måstat” med skolan eller konfirmationen osv.Men när vi har parkerat på parkeringen säger dem “Oj, kanske bra att veta innan vi går in, vår mässa är på latin och vi går ner på knä, sitter & ställer oss upp lite då och då under tiden”.

Lilla jag fick panik och tänkte herregud vad har jag gett mej in på. Men jag överlevde, som alla gör och kommer att göra :))

Bordsbön 

Att fara till kyrkan och vara där är väldigt betydelsefullt för min värdfamilj och för mej är det väldigt ”nytt” då jag normalt inte går till kyrkan på söndagarna. Hemma ber de bordsbön. Deras bordsbön mycket mer annorlunda än vad bordsbönen hemma i Sverige är och hur jag tänker mej att en bordsbön är.De knäpper inte händerna och säger vad de är tacksamma för utan det är mer viskningar och rörelser.

Också livrädd första gången dem gjorde det, men idag så tänker jag inte ens på att dem gör det, det skulle vara konstigt om de inte gjorde det. I början tyckte jag att de gjorde såå många saker som var konstiga/annorlunda för mej, men nu har jag vant mej väldigt mycket så tänker inte ens på det.

Striktare språk

Något som jag har måstat göra här i USA är att fixa till mitt ordförråd eller vad jag ska kalla det. Religiösa familjer här i USA är mycket striktare än vad andra familjer här är (vad jag har upplevt, är ju säkert dock olika på olika ställen) så min värd mamma hade en liten “lektion” med mej om vad jag kunde/inte kunde säga innna skolan började.

Vanliga, eller ja ord som de flesta tycker är vanliga att säga, var inte något som jag längre kunde säga. Eller jag kan nog, men det uppskattas verkligen inte och de har flera gånger kollat konstigt på mej eller sagt till mej om jag råkar säga nått “fel” som jag inte tänkt på. Idag säger jag tex inte "OMG" eller "shit", man kanske kan tycka att det inte är nån big deal att säga “OMG, that's so nice” eller “Shit, that’s so good!” och nu har det blivit till en vana och det är väldigt sällan de orden kommer ut från min mun, haha.

Jag tycker lixom det är “svårt” att svära på svenska också om jag skulle t.ex. skypa med mina kompisar eller nått för det ligger inte i min”natur” längre att svära, vilket mamma hemma säkert uppskattar hehe ;)

Det jag ville säga är bara att ALLA familjer ser helt olika ut, på alla sätt och vis. Att vara öppen för att testa på saker är något som är viktigt att vara och även om man tänker/tycker att man är det så måste man också ibland påminna sej själv om att vara det för det är lätt att glömma bort.

/ Maja

Maja bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år