Är High School i USA som på film?När man tänker USA
och framförallt på High School är det lätt att tänka att allt är som i en film och att High School är som High School Musical, det var då vad jag tänkte innan jag flyttade hit. När man ser så mycket film och så många “goals bilder” om hur livet i USA är, är det lätt att få höga förväntningar och förhoppningar.

Det blir inte förrän man först kommer hit som man får sej en liten chock när man får se hur det faktiskt är i verkligheten och att allt tyvärr inte är som på film, men det är också mycket som är vilket man blir lika chockad av! :)

Likheter och olikheter

Jag gissar att ni har sett att bänkarna i dom amerikanska klassrummen ser lite annorlunda ut jämfört vad vi har i Sverige och på alla filmer ser man att stolen sitter fast i bordet och dom flesta borden sitter i rader bakom varandra. Jag har lärt mej att älska de amerikanska skolbänkarna nu och det är jättelätt att flytta runt med borden när det är grupparbeten och när läraren ger ut papper ger han/hon bara ut dem till de 5 främsta som sen skickar bak alla papper.

Jag kan personligen jämföra min skola
väldigt mycket med High School Musical vilket jag tycker är skitkul! I vår cafeteria har vi massor av runda bord som i HSM och det jag aldrig trodde existerade men som faktiskt finns är dom “typiska borden” alltså töntarnas bord, de populäras bord, fotbollskillarnas bord, bokklubbens bord osv.

Även fast det inte finns speciella platser för var man kan/inte kan sitta är det som oskrivna platser där ändå och om någon person skulle t.ex. byta bord att sitta med blir det en jättestor grej och om någon bordsgrupp skulle ta någon annans bordsgrupp bord blir det kaos och alla blir sura.

Om high school i USA
Hemma i Sverige har vi ju skåp på skolan vilket man också har här, men det som gör det roligare här borta är att våra skåp är röda (alla skolor har ju dock inte röda, beror oftast på vad skolans färger är) så det ser verkligen ut som på film och som i HSM här!

Av att bara höra någon smälla igen ett skåp i en film får mej nu att tänka på skolan och att folk ofta i filmer står bakom någons skåpdörr och pratar med nån när den tar saker ur sitt skåp händer verkligen hela tiden i verkligheten också. Bara massa småsaker som man aldrig har tänkt på!Sen för att inte glömma, när klockan ringer så slutar man. Det spelar ingen roll om någon i klassen just presenterar något eller om läraren står och förklarar något för klassen utan när klockan ringer ställer sej alla upp och skyndar sej ut.

Det kan ju låta riktigt nice, men det som är lite mindre kul är när läraren säger att man är klar för dagens lektion 10 min innan man egentligen slutar den lektionen och då måste man sitta där och bara vänta på att tiden ska gå och på att klockan ska ringa. Man får absolut inte lämna klassrummet innan klockan har ringt och absolut inte ta fram mobilen heller.

Att ha för stora förhoppningar kan dock göra en väldigt besviken så det är inte bra att ha för höga. Jag var t.ex. ledsen över att ha hamnat i en relativt liten skola, men kolla hur det slutade!! Jag får lixom känna att jag är med i HSM varje dag och det är det inte alla som får :))

Maja bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år