Hur är människorna i Texas?

Host Family

”Everything’s bigger in Texas” är nog efter 8 månader i Texas det mest sanna citatet jag hört. Till och med Texas är större i Texas!

Det handlar inte bara om att maträtterna är större eller om det faktum att allt och alla är 1000x längre ifrån varann, utan om deras mentalitet. I Sverige tycker vi om att vara mitt i mellan, ”lagom”, här handlar det om att bara störst och bäst och starkast, vilket gör att allt de gör är stort och så extravagant som möjligt. Texaner är människor som i Sverige skulle få många sneda blickar, men som man snabbt lär sig att älska.

Howdy

Först och främst måste vi ta tag i stereotyperna och det enda jag kan säga är att de stämmer. Jag förväntade mig nog att en del saker skulle vara överdrivet, men i sanningens namn har det nästan varit motsatsen, särskilt här i en liten stad.

Det första jag lade märke till när jag kom hit var kläderna, om man vill klä upp sig finns det ett väldigt enkelt mönster man kan följa för att vara säker på att passa in. Är du kille är det bruna cowboyboots som gäller, med utsvängda jeans och en stor guldig buckla med någon slags ko på (bucklorna vinner man på boskapsutställningar). En rutig skjorta och en cowboyhatt eller keps med fisknät i bak på det så är du redo!

För tjejer gäller cowboyboots också, men de ska gärna ha några fina snirkliga mönster eller färger. Över det har du utsvängda jeans med glitter eller paljetter på fickorna (viktigt!), bucklor är valfria, och över det en fin tröja eller blus. En cowboyhatt går aldrig fel heller men det fungerar minst lika bra utan.

Om High School i USA

Cowboy

Efter min första vecka på den lilla skolan hade jag fått se minst 10 döda djur (som folk skjutit och sen stolt visat upp), och blivit frågad om jag ville följa med på ”mudding” eller ”backroading”. Det finns alltså inte mycket att göra ute på landet så folk får roa sig genom att köra runt och leta efter lerpölar att köra i.

En gång i månaden är det ”teen-night” på den lokala danshallen och då går alla dit och dansar two-step (vilket enligt mina kompisar inte behöver vara i takt till musiken) och linjedanser.

Friends

Det allra bästa med Texaner är hur de alltid går all-in i vad de än gör. Det finns inget mitt i mellan som i Sverige, antingen är det fullt ut eller inte alls. De låter sig inte heller hindras av vad andra människor tycker och tänker.

På lunchen sitter jag med en grupp fantastiska tjejer som ofta kan vara ganska högljudda (eftersom de har kul) och i början kommer jag ihåg hur jag skämdes. Numera älskar jag det och när vi helt slumpmässigt alla sex ställer oss upp i matsalen och applåderar bryr jag mig inte längre om vad de andra tänker. Jag hade aldrig anat att man kunde ha så himla roligt bland så många människor om man bara slutade bry sig?

En plats där man kan prova allt, för om man misslyckas är det ingen som bryr sig och där det är okej att ägna sig åt saker även fast man suger på för det viktiga är att du gör sådant som gör dig glad, det är Texas.

Truck

Ida är en av våra studentreportrar och bloggar från Texas i USA. Vill du också plugga i Texas under ditt utbytesår? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som områdesval!