Stor stad vs liten stad

Swimming

I augusti kom jag till Cibolo, Texas
och fann mig plötsligt mitt i smeten under min första dag på Steele High School. Där gick det ca 2500 elever och jag kände mig alldeles borttappad i folkmassan. På Steele var livet just som om jag hade varit en vanlig elev och jag lärde mig snabbt att anpassa mig efter de andra, jag skaffade vänner och allt kändes normalt.

I januari flyttade jag till Thorndale och började min första dag på Thorndale Highschool. En skola som består av en enda korridor och har ungefär 200 elever utspritt mellan de fyra årskurserna. Här var jag inte en vanlig elev längre, jag var nästan som en kändis. Alla visste vem jag var, alla frågade mig tusen frågor och ville vara min kompis. Jag minns att jag sa någonting till en människa och en timme senare visste hela skolan exakt vad jag hade sagt ord för ord.

Country Life


Så vilket är egentligen bäst, stor stad eller liten stad?

Mitt svar på den frågan har pendlat fram och tillbaka under mitt år och det har många tankar bakom sig, så jag tänkte att jag kunde lista lite fördelar och nackdelar med båda.

Det bästa med en stor stad var att allting fanns nära, det fanns alltid någonting att hitta på. Det fanns också massor med människor att lära känna och oändligt många tillfälligheter att skaffa nya vänner. På den stora skolan kunde jag välja vilken storts människor jag ville vara kompis med och lätt hålla mig utanför drama. Jag fick också en upplevelse av hur det var att vara en amerikansk elev på High School, eftersom folk inte visste att jag var en utbytesstudent innan jag pratade med dem.

Nackdelar med den stora skolan var dels att det var svårt att vara med i sporter. Själv är jag fullständigt hopplös på bollsporter så min enda chans att klara try-outs på min skola var att vara med i cheer- eller danslaget. Tyvärr hade båda de lagen sina try-outs redan innan jag fick min placering, så det slutade med att jag var manager för cheerlaget, vilket också var otroligt kul, men inte exakt vad jag hade hoppats på.

Om High School i USA

High School Spirit - Prom

På den lilla skolan
var det betydligt enklare att skaffa kompisar och redan efter min första dag var jag del av ett kompisgäng. Här kunde jag också spela vilken sport jag ville och jag valde att testa softball (jag var ju såklart fullständigt hopplös men jag hade kul).

Det var otroligt mycket mer school spirit och jag följde skolans basketlag ända till Statfinalen där de tyvärr förlorade. Innan jag kom hit hade jag aldrig funnit basket intressant, men när man känner spelarna och faktiskt har någon slags förbindelse till laget dras man in i det. Jag fick också upptäcka mer Texas-kultur med boots och backroading och bonfires och countrymusik och det är definitivt ett plus! Livet i en liten stad var som i en film.

Friends for life


Men faktumet att det är som i filmerna kan också vara ett minus. På en liten skola är det fullt med drama och det är otroligt svårt att inte dras in i det. Du kan se uppdelningarna i grupperna och status är plötsligt viktigare än någonsin. Rykten sprids fort som vinden, och i början tyckte jag det var extremt jobbigt när alla pratade om mig, de sa inte någonting dåligt men jag fann det utmattande att konstant behöva tänka innan jag talade eftersom jag visste att hela skolan skulle höra det.

Folk här är också otroligt konservativa och extremt kristna vilken har varit ett minus för mig då det skiljer sig så mycket från vad jag tycker och tänker. Slutligen finns det mycket mindre att hitta på och personligen tycker jag att fler ungdomar här tenderar att bryta mot lagen oftare.

High School Diploma

Efter mina första två/tre månader i den lilla staden hade mitt svar definitivt varit att en stor stad är bättre, men nu ligger mitt svar åt det andra hållet. Om du vill ha ett dramafritt år och ha kul med härliga människor är nog en stor stad bättre för dig. Men för mig vinner en liten stad ändå.

Det är något otroligt charmigt med att slira runt på bakvägar mitt i natten och lyssna på countrymusik. Någonting med det faktum att alla känner alla får mig att känna mig hemma här, som om hela staden är en enda stor familj. Min tid här har varit som från en film och jag hade aldrig anat att jag skulle bli så fäst vid den obetydliga lilla staden mitt ute i ingenstans. När jag gick på Steele Highschool var jag en Knight och det var 5 månader jag älskade och aldrig kommer glömma, men jag är och kommer alltid att vara en Thorndale Bulldog.

Ida är en av våra studentreportrar och bloggar från Texas i USA. Vill du också plugga i Texas under ditt utbytesår? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som områdesval!

Ansök till ett high school-år