En helg på landet5 November 2017, jag har på mig linne och shorts vilket känns perfekt just idag. Jag kan ha håret utsläppt utan att det klibbar i nacken, till skillnad från gårdagen, och lädersätena är inte stekheta mot mina lår. Vinden fläktar lätt, mest för att vi rör oss framåt.

Till vänster är dammen där jag fångade en fisk för några veckor sen och bakom oss ligger höbalarna som rullades ihop några veckor innan dess. ”The mule” skumpar när vi åker över ett gupp i gräset och min värdfarfar skrattar. ”Hold on Sadie!” säger min värdmamma till den lilla dvärgschnauzern som nästan föll av fordonet, jag greppar tag om henne.

”Muuuuu” hörs plötsligt och jag ser hur den lilla stumpen till svans börjar vifta exalterat.Doften av hund, blandat med hö och kodynga är redan neutraliserad och jag misstänker att jag nog stinker en del jag också.

Framför oss står en grupp stora hungriga kor och ser misstänksamma ut, men så fort vi tagit oss förbi dem får de syn på maten i bak och ändrar helt inställning. De kommer springande efter oss i full fart, även de små kalvarna sätter fart och kommer efter oss allt vad de har. En ko kommer upp bredvid mig när vi stannat och jag sträcker ut min hand för att klappa hennes mule.

Livet i Texas är på många sätt annorlunda från det i Sverige, men enda gången det verkligen känns absurt är ute på mina värdfarföräldrars farm. Efter en två timmars roadtrip befinner vi oss på den ”lilla” gården i den lilla (verkligen lilla) staden Lexington utanför Austin. Att åka i min värdpappas truck med countrymusik på högsta nivå bland alla hagar med kor är verkligen inte något som sker varje dag i Sverige.I lördags tvingades jag upp klockan 6:30 av min värdpappa som bestämt ville vara iväg innan klockan 7 (hunden var definitivt mest exalterad). På vägen stannade vi på Buc-ees och köpte frukost och jag spenderade tiden i bilen åt att skriva klart min US-history uppsatts. När vi kom fram möttes vi av en galen liten tax, värdfarföräldrarna samt min vardpappas bror och hans son.

Så fort jag klev ut ur bilen kände jag mig genast kletig. Någonting med luften där uppe gör att man känner sig kletig och smutsig, nästan som om man klappat en ko, men jag tycker om det.Lite senare begav vi oss iväg i bilen för att hjälpa till med korna på en annan plats, där träffade vi också min värdfarmors syster och hon hjälpte mig och Taylor plocka några paprikor från deras trädgård. Samma dag fick jag hjälpa till med korna, lära mig äta solrosfrön och se något riktigt motbjudande.

När vi äntligen kom hem sent på kvällen beställde vi burgare och åt. Nästa morgon vaknade jag klockan 7 av Taylor som kommer inspringande och säger ”Breakfast is ready!”. Efter en halv frukosttaco, lite vilande och sen en donut beger vi oss ut för att mata korna.

När vi är klara sitter vi en stund i solen, packar ihop väskorna och sätter oss i bilen, på vägen stannar vi för burgare igen. Nu är jag hemma, trött och smutsig och borde troligtvis ta en dusch för jag stinker ko, hö och svett. 

Ida är en av våra studentreportrar 2017/2018 och bloggar från Texas i USA. Vill du också plugga i Texas under ditt utbytesår? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som områdesval!

Ansök till ett high school-år