Mitt liv på Boarding SchoolEfter 2 veckor på plats kan jag konstatera att:
JAG ÄLSKAR DETTA STÄLLE! Det känns som om jag redan har varit här i 2 månader, samtidigt som det känns som 2 dagar... Vill aldrig åka härifrån!

Jag bor alltså med en roommate i ett dorm som heter "MacNeal". Över hela campus finns det olika dorms; en del är boy's dorm, en del girl's dorm och andra är coed dorms. Campus ligger på en bergstopp i Saint Jacinto Mountains, högst upp på berget ligger en enorm konsertsal för Recitals, Orchestra concerts och olika lectures. Utsikten därifrån är rätt så breathtaking, man kan se andra berg i alla riktningar, allt är helt ostört.

Campus breder ut sig runt omkring konsertsalen - vi har dansstudios, konstgallerier, ett gigantiskt bibliotek, en stor matsal med uteservering (middag under en helt rosa solnedgång över bergen, klagar inte), en stor amfiteater för utekonserter och andra performances (!!!), ett gym, en pool, ett dance floor mitt ute i skogen där vi hade Homecoming dance och många fler klassrum, dorms, övningsrum och andra byggnader utspridda bland träden. Överallt finns det ekorrar och små ödlor och fåglar i olika färger som bor i träden, det är verkligen en Idyll!
Lite mer info om skolan: Idyllwild Arts Academy (IAA) är en "Arts Boarding School". Alla elever studerar akademiska ämnen under förmiddagen, och på eftermiddagen har man "Arts Classes". Varje elev har en Art Major, ex. Music, Fashion Design, Visual Arts, Dance, Musical Theatre, Straight Theatre, Film Production, Creative Writing. Själv studerar jag klassisk musik.

Det finns ca 300 elever på skolan. Allt staff och faculty agerar lärare under dagarna, och under natten är de "dorm parents". Vi blir som en enorm familj; alla känner alla. IAA är en av de mest prestigefyllda Arts Schools i världen, med alumni i prestigefyllda universitet såsom The Juliard School, Curtis Institution mm, samt medlemmar ur New York Symphony Orchestra, Tokyo Ballet, Broadway mm. Även den akademiska utbildningen är av världsklass, det är fullt möjligt att gå vidare till olika akademiska utbildningar i landet.

Om Boarding School i USA

Under helgerna går det vans till den närliggande staden Idyllwild, en liten by med restauranger och olika aktiviteter. Man kan även åka till San Diego eller Los Angeles över helgerna. Själv åker jag till LA varje onsdag för att ta mina privatlektioner för min lärare som undervisar på olika Colleges där. Vägen dit består av slingriga vägar ner för berget, och utsikten är något av det vackraste som finns. På vägen hem från lektionen är himmeln helt rosa, och innan jag kommer hem har månen hunnit komma upp, en måne som är större än vad jag någonsin sett förut.Jag trodde att jag skulle ha problem med att anpassa mig till amerikansk mat 
... Men maten på IAA är nästan exakt som hemma, väldigt bra för att vara skolmat.

Något som däremot var oväntat svårt att anpassa sig till är klimatet; berget ligger ca 5000 feet över vattenytan, så det är väldigt torrt och luften är tunnare här än hemma. Eftersom det är en bergsterräng så blir det mycket att gå upp och ner för backar för att ta sig överallt, och den tunna luften gör att man blir andfådd mycket lättare. Dessutom är det ca 30 grader varmt eller mer varenda dag, och det tar en del på krafterna!

Men, eftersom det är uppe i bergen, så ska det komma snö under vintern... Vi får se, det kanske kommer kännas lite som hemma i Sverige då!

Axel är en av Explorius studentreportrar i USA 2017/18 och bloggar om sitt liv på Boarding School i Kalifornien. Läs mer om Boarding School i USA. 

Ansök till ett high school-år