Är ett utbytesår till för alla?

Explore the World


Både ja och nej.

Alla kan ansöka och på ett eller annat sätt komma iväg på ett år. Rent krasst sätt kan alla som har pengar skicka iväg sitt barn på ett år utomlands. Jag tror också att alla kommer ha nytta av erfarenheterna man får av att inte bo hemma och att inte ha föräldrarna vakande över sig hel tiden.

På mitt utbytesår i USA såg jag saker och började att förstå saker som jag aldrig hade gjort hemma just för att jag inte var hemma! Enkla saker som att även fast alla inte använder osthyvel när de skivar ost utan köper färdiga ostskivor, eller att det finns en dresscode i skolan. 

Friends

De lärdomarna är minst lika viktiga som att lära sig algebra på engelska. För det visar att bara för att något är annorlunda så behöver det inte vara fel. Det visar att vi utvecklas när vi gör något annorlunda. När människor kunde börja resa och lära sig mer av andra kulturer blev det samhället bättre och levnadsstandarden starkare. Jag tror att detta fenomen fortfarande gäller och att alla människor är olika, vilket gör att upplevelsen blir olika för alla människor men icke desto mindre nyttig.

Om det blir ett lyckat år eller inte?

Det beror enbart på individens inställning.

Många utbytesstudenter jag har träffat har åkt för att deras föräldrar ville det eller för att det kommer att se bra ut på deras CV senare. När de kommer till USA vill de egentligen inte vara där. Då blir det svårt att ha roligt och göra det bästa av tiden.

Människor kommer inte att bli mina vänner utan att jag pratar med dem. Inbjudningar kommer inte utan att jag tar första steget till att bjuda in. I slutändan är det människorna och utflykterna jag gör som kommer att göra året lyckat eller misslyckat. Precis så enkelt och precis så svårt är det. En positiv inställning och en inställning där jag kan le även när jag har en dålig dag och när jag kan småprata med människor som jag inte egentligen tycker om, det är det som ger utveckling och det är det som det här året är till för.

Soft Landing Camp

Vissa dagar är det lättare än andra

Men håll ut, för det kommer bli bra. Det tog mig mer än fem månader att verkligen känna mig hemma och att ha skaffat kompisar som jag kan lita på och ha kul med. Det är så värt de jobbiga fem månaderna för att hitta vänner som jag kommer ha kontakt med hela livet.

Summering

Summakardemumma tror jag att alla på sitt sätt har nytta av ett år utomlands. Graden av hur roligt individen kommer ha det beror helt och hållet på inställningen. Det öppnar upp för en helt annan diskussion. Då får man fråga sig själv om det är värt ett år av att ha det jobbig eller inte. Helt upp till en själv, inte föräldrarna, inte skolan och inte kompisarna. Det är ett beslut som måste tas av den som ska åka iväg.

Nu är mitt år slut och jag är så stolt över att jag genomfört det och att jag stolt kan säga att mitt utbytesår varit det absolut bästa men också det jobbigaste jag gjort i hela mitt sextonåriga liv.

Alva bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år