Mina 3 största svårigheter med utbytesåret

USA

När jag fyllde in ansökan för mitt utbytesår fick jag frågan om vad jag trodde skulle bli de tre största svårigheterna under mitt år. Jag funderade länge. Eftersom jag aldrig varit hemifrån längre än en vecka ensam så visste jag inte vad det skulle innebära att vara hemifrån i 10 månader. 

Till slut kom jag fram till att språket, hitta kompisar och hemlängtan var mina största rädslor.

Friends

Språket

Såhär i slutet av året kan jag säga att språket inte varit några problem alls, vi får en väldigt bra utbildning i engelska i Sverige och för det är jag evigt tacksam.

På min skola har vi studenter från världen över och många har fortfarande svårt men engelskan. Det beror förmodligen både på deras intresse av att lära sig engelska och deras utbildning i hemlandet.

Till framtida utbytesstudenter

 Ett tips är att inte prata svenska under året. Detta år är till för att prata engelska och du kommer prata svenska när du kommer hem igen. Svenska är väldigt likt engelska så om du inte vet ett ord så är det bara att antingen använda Google Translate (min bästa vän) eller ta det svenska ordet och ge det en amerikansk dialekt.

Kollar amerikanerna konstigt på dig så vet du att det inte riktigt finns i deras ordbok. Det är oftast lyckat att försöka beskriva ordet genom att använda andra ord. Jag vet att detta året är till för engelska men svenska låtar hjälper mig något enormt mot hemlängtan. Det är bara lite tröstande att höra mitt eget språk som ingen annan förstår. Nyckeln är att hitta en balans.

Friends

Hitta kompisar

Hitta kompisar har gått förvånansvärt bra. Det är inte så svårt. Det gäller att vara öppen. Dessa ord hade jag hört många gånger innan jag åkte men det var inte förens jag kom hit som jag verkligen förstod vad orden innebär.

De innebär att le, le hela tiden, mot alla och människor kommer att ta kontakt. Försök även att ta kontakt själv och det bästa sättet är att ha något gemensamt som du kan fråga om. Människor generellt sätt tycker om att svara på frågor eftersom de då kan prata dem själva. Fråga följdfrågor och försök vara genuint intresserad i svaren. Ganska snabbt kommer du inse vilka som frågar frågor tillbaka, de är ofta dem som är värda att behålla.

En bra indikator är också om konversationen flyter på lätt eller om den tar stopp. Det är okej att alla du möter inte blir dina bästa vänner. Vad som är viktigt är att du kan prata litegrann med många olika människor. Jag trodde först att om jag inte blir bjuden till att göra allt med alla så kommer mitt år bli ett misslyckande. Nu vet jag att det inte är sant. Jag är ju faktiskt inte intresserad av att göra allt med alla. Och det är okej. Så länge du mår bra spelar det ingen roll om du har 20 eller 2 vänner eller vad du gör en fredagskväll. 

High School-Spirit

Hemlängtan

 Hemlängtan är utan tvekan det jobbigaste jag någonsin varit med om. Min farmor dog i början av året vilket inte gjorde hemlängtan lättare för mig. Hemlängtan är verkligen förlamande. Det blev det ända jag tänkte på.

Jag tror inte hemlängtan någonsin gick bort helt för mig. Skillnaden är att jag nu kan kontrollera den och leva mitt liv här som jag älskar.

View

Några tips för att hantera hemlängtan: 

- Prata med värdfamiljen, de finns där för dig.
- Prata med andra utbytesstudenter för de går igenom samma saker.
- Var snäll mot dig själv.
- Träna och rör på dig även fast det är det sista du vill.
- Jämför dig inte med andra utbytesstudenter. oftast är deras liv inte så glamorösa som det ser ut på utsidan och om det är så det är, så är det bara att gratulera dem.
- Ring hem om det känns för mycket. Det ingår i att vara snäll mot dig själv.
- Lyssna på svensk musik.
- Gråt
- Glass
- Sov
- Gör något som du vet gör dig glad i vanliga fall och gör det gärna med andra människor.

Hoppas dessa tips hjälper litegrann. De hjälpte mig. :) Ha det bra!

Alva bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år