Att komma till roEn stor del av att vara utbytesstudent är att skaffa vänner och prata med många människor. Det handlar om att skapa vänskaper. Om att lära känna andra, men också att lära känna sig själv. Jag måste ta ett steg utanför min bekvämlighetszon och möta människor. Det kan vara svårt ibland, det är inte alltid det går så bra och det är inte alltid jag gillar personerna jag möter.

Men jag måste fortsätta utsätta mig för de situationerna. Jag måsta prata, fråga och vara nyfiken. Det är så jag får reda på saker och det så jag växer.

Samtidigt som det är så viktigt att vara utåtriktad är det också viktigt att ta det lugnt.Ta ett steg tillbaka och iaktta omgivningen, ta ett andetag. Det är en hårfin balansgång. Bara lyssna och se vad som händer.

Det är okej ibland. Precis som det är okej ibland att bara vara själv en stund. Det går bra att inte alltid vara omgiven av människor, skämta och försöka översätta skämten från svenska till engelska. Ta en liten paus och sedan köra igen.

Precis innan jag gick ifrån min familj på Köpenhamns flygplats, kramade jag min pappa. Bland det sista han sa till mig var att ta det lugnt och njuta. Han har så rätt, ta allt med ro.

Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå. Det är så lätt att bli smått panikslagen för att det har gått två veckor av skolan och jag har fortfarande inte hittat vänner. Jag känner fortfarande en väldigt stark hemlängtan. Jag vill att allt ska kännas bra nu. Men det gör det inte. Genom att vara tålmodig kommer jag vinna mer på än att bara rusa genom allt. Det får ta sin tid.

Nu har jag gått i skolan i runt 12 veckor och jag har hittat kompisar och alla klassrum. Jag är medlem i simteamet och hittat vänner genom det. Jag har upptäckt att det är lättare att prata med andra utbytesstudenter än det är att prata med amerikaner. Amerikanerna har redan vänner! :)

På min skola är det också väldigt många utbytesstudenter (30 stycken av 650 elever på skolan), så jag förstår att vi inte blir så speciella. Men det är okej, tålamod är nyckelordet. Andra utbytesstudenter är oftast väldigt snälla då de går igenom precis samma saker som jag gör och de har gjort samma val som jag genom att komma hit. De är väldigt öppna då alla vill få vänner. Detta är ett exempel på hur saker inte riktigt gick som jag trodde, men jag har hittat min bästa vän i en annan utbytesstudent. Vilket betyder att det inte spelar det inte spelar någon roll vilken nationalitet hon har. Amerikan, tysk, brasilianare. Spelar ingen roll, vänskapen är densamma.Ibland känner jag att jag inte gör tillräckligt av mitt utbytesår. Jag känner att det finns mer att hitta på och utforska. Det är bara 10 månader. Jag tror att det är viktigt att när de tankarna kommer att fundera på vad det är som jag kommer att komma ihåg när jag kommer hem. Vad mitt mål med detta år är. Just nu tror jag att det är människorna jag kommer komma ihåg mest, inte de gånger jag gjorde något efter skolan som jag egentligen inte ville men som jag kände att jag förväntades göra.

Allting löser sig bara man ger det lite tid. Det hjälper inte att stressa, ibland är det bättre att bara ta det lugnt och fundera på vad jag vill, inte på vad jag tror andra förväntar sig av mig. I slutändan är det bara min åsikt som räknas. Mitt år blir framgångsrikt för att jag vill det, för att jag har gjort de saker jag ville göra och för att jag har satt mina mål och förväntningar.

Alva bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år