De 5 första månaderna på utbytesåret

Golf

Nu är jag i slutet av mitt utbytesår.
Därför tänkte jag skriva en liten sammanfattning över de fem första månaderna i USA. Min plan är att sedan berätta om mina sista månader.

Augusti

Jag kom till USA den 19 augusti och spenderade då nästan fem dagar i New York på Soft Landing Camp. Det var väldigt jobbigt. Planet var okej, var mest exalterad över mitt stora äventyr och 10 månader var inte en stor deal. Det blev först jobbigt när jag kom till hotellet och inte kunde sova på grund av jetlagen och ringde min familj klockan tre på morgonen. Tror aldrig att jag gråtit så mycket i hela mitt liv förut.

New York var coolt men jag kunde inte njuta av det fullt ut för att hela mitt inre var i uppror. Pratade med en ledare om det och hon hjälpe mig väldigt mycket, det är så otroligt viktigt att prata om sina känslor istället för att försöka stänga dem inne. Men för att vara helt ärlig var jag redo att åka hem redan under min vistelse i New York, det var väldigt tufft. Trots detta satte jag mig på planet mot värdfamiljen. Bredvid mig satt en tysk tjej som skulle komma att bli min bästa vän. Skolan började och allt var nytt och spännande.

Fishing

September

Det var fortfarande varmt här i Michigan och vi badade i sjön. Åt mycket glass vilket visade sig vara en vana som har varit väldigt svår att bryta ... Simsäsongen började så det var simning varje dag. Grät i poolen så att min glasögon blev helt dimmiga.

Värdfamiljen och jag började komma väldigt nära varandra, den första perioden var lite obekväm då jag inte visste var allting fanns och vad deras vanor var och de visade sig vara så annorlunda mot de regler jag har hemma. Jag är så van vid att cykla överallt och här så åker de bil hela tiden. De går kyrkan varje söndag och eftersom jag inte var troende kändes det som om den tiden var bortkastad och rent ut sagt tråkig.

Jag funderade mycket under bönen (som ibland kan vara över 10 minuter) och jag kunde se att prästen sade bra grejer om man tar ut Gud ur dem. Det är bra att ge av sina tillgångar till dem som har mindre. Att min anledning var annorlunda ändrar inte det bra i att göra själva handlingen. Ett plus i allt detta är att jag får lära mig mycket om kristendomen som jag inte visste innan och jag kommer ha ett garanterat A i det ämnet när jag kommer hem.

Om high school i USA

Oktober

Denna månad var tillsammans med november den längsta och tråkigaste. Jag hade väldigt mycket hemlängtan under denna period. Bokade resan till Washington vilket var en rolig sak att se framemot.

Simningen var i full gång inför den stora tävlingen i början på november. Min familj hade en mögelolycka i huset vilken gjorde att vi inte kunde bo där i två månader. Det var en stor stress för dem och påverkade mig också. En dag i början på oktober grät jag hela tiden, grät när jag kom in i bilen på morgonen och när jag gick in i skolan. Men även den dagen tog slut och det var bara att ta nya tag dagen efter.

Det blev normalt att gå i skolan vilket också betydde att det blev lite tråkigt och hemlängtan slog in. Engelskan blev bättre och bättre hela tiden, lärde mig flera ord per dag. Det var Harvest Festival så alla utbytesstudenter gick igenom byn och de lokala byborna gjorde reklam för sina respektive företag. Vi gjorde reklam för Cetusa som är utbytesorganisationen som finns här i USA.

Car

November

Simningen slutade i början och bowling började i mitten av månaden. Det var Thanksgiving vilket var en rolig upplevelse. Mycket god mat och fint sällskap. November var praktiskt taget bara en väntan på december och jul.

December

December var en rolig månad, lyssnade på jullåtar hela tiden. Det var en väldigt fin månad med alla ljus och snö. Bowlingen kom igång på riktigt och vi hade matcher varje helg.

Julen i USA var en av de bästa jag någonsin haft. Det var så mysigt för vi var i pyjamas hela dagen och åt godis. December betyder nytt år och det var jobbigare med hemlängtan än julen.

Vi såg en NHL-match på nyårsafton och firade nytt år i bilen. I min familj så vilar man genom att sitta still och prata/äta/sova. Hemma i Sverige vilar vi genom att gå en promenad och åka på utflykter. Det är en enorm skillnad som jag fortfarande har svårt att anpassa mig till. Å andra sidan kan det vara väldigt skönt att inte göra någonting ibland och bara vara med familjen utan några specifika planer.

Cinemas

Det var mina första fem månader. Hoppas ni fick ut något av att läsa om mitt äventyr här på andra sidan där livet kan vara helt fantastiskt ena sekunden och inte lika fantastiskt två minuter senare. Det är det fina med att vara utbytesstudent.

Ta hand om er!

Alva bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år