Familjens förväntningarJag och min värdfamilj satt en kväll och pratade
om vilka förväntningar man kan ha under ett utbytestår, men även hur nervositet och dålig kommunaktion kan leda till missförstånd.

Jag kom därför på tanken att det hade varit perfekt att skriva ett inlägg om vad värdfamiljer tycker är viktigt att ni som utbytesstudenter vet innan ni kommer. Min värdmamma är även kontaktperson så hon pratade med andra värdfamiljer och de kom överens om detta.

Familjerna är exakt lika nervösa och taggade som du är

Dessa familjer är inte perfekta de heller och de kommer att göra misstag eller utrycka sig fel. Det kommer vara kulturchocker och någon i familjen kanske utrycker sig lite klumpigt på grund av nervositet. I början få man ta allt med en nypa salt och tänka att de menade säkert inte att vara otrevliga. Om de frågar om du någonsin har sett glass förut så vill de inte dumförklara dig, de undrar faktiskt.

Något som också är vanligt är att familjerna älskar att ta med sina utbytesstudenter och visa upp dem för hela deras familj och vänskapskrets. Du kommer behöva säga saker på svenska, berätta saker om Sverige och säga vad du älskar med USA ett antal många gånger, det är favoritfrågorna hos amerikaner.

Även fast det kan bli lite tjatigt så uppskattar värdfamiljerna det väldigt mycket, så kanske kan du stå ut med det för deras skull.

Om high school i USADet kommer att vara olika regler här än vad det är hemma

Saker som du tycker är helt självklara kommer inte vara lika självklart i din nya familj. Värdfamiljerna uppskattar väldigt mycket när deras utbytesstudenter observerar och frågar mycket i början. Det ses som artigt.

Ibland byggs det upp dålig stämning i onödan för att en utbytesstudent till exempel råkar sätta sig på någons plats vid matbordet. Även fast det känns jättelöjligt för dig kan det vara viktigt i andra familjer.

Ett exempel i min familj är att bara min värdpappa får använda fjärrkontrollen när vi ser på tv och de måste ligga i perfekt ordning. Ett annat exempel är att i Sverige är det väldigt vanligt att ha kompisar som är det motsatta könet och som bara är kompis med. Inte alls lika vanligt i USA, oftast tror folk att man dejtar. Det är därför väldigt mycket viktigare att fråga dina värdföräldrar om lov innan man umgås med någon.

Kommunicera med dina värdföräldrar

Denna punkt tog nästan alla värdfamiljer upp när min värdmamma frågade runt; kommunicera med dina värdföräldrar innan du pratar med dina riktiga föräldrar.

För ni föräldrar, försök aldrig kommunicera med värdföräldrarna för ert barn när det har uppstött ett problem. Det blir aldrig bättre. Värdfamiljerna kommer bara bli irriterade och känna sig anklagade.

Detta är även en del av utbytesåret, att kunna lösa problem själv. Du blir självständigare och växer så mycket mer som person. Så istället för att ringa hem på Skype om ditt problem prata med din värdfamilj först. Detta hälsar alla värdfamiljer att de uppskattar jättemycket och oftast kommer hela familjen närmare

Övriga punkter

Till sist var det lite småsaker som värdfamiljen tycker är roligt. De tycker jättemycket om när du lagar svenska middagar till dem. De älskar att få och höra saker om andra länder.

Min värdfamilj absolut älskar Marabou, gott & blandat och oboy. De tycker det är jättekul när jag berättade om advent, Lucia och fettisdagen. För att de skulle bli extra kul för dem skickade mina föräldrar en adventsljusstake, ett mini Lucia-tåg i porslin och jag hittade ett recept på semlor som jag bakade. Jag hoppas att detta hjälpte till ditt sjukt roliga år som du har framför dig.

Om high school i USA
Lisa bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!


Ansök till ett high school-år