3 tips på föreberedelser inför utbytesåret i USADe sista månaderna innan man ska åka på utbytesår kan gå så snabbt och långsamt på samma gång.

Det är det enda man tänker på i några månader men ändå blir man chockad när det bara är några dagar kvar. Även fast man oftast får ta saker som det kommer här borta i USA finns det några saker man kan göra för att förbereda sig redan nu. Vilket jag önskar att jag hade gjort.

Mina 3 bästa tips

1. Spara in egna fickpengar

Amerikaner älskar att äta ute och det är även deras sätt att umgås. Det kan vara allt från att åka till Starbucks, middag eller kvällsmat. Jag har några kompisar som äter frukost, lunch och middag ute varje dag.

I början av skolan när man inte heller har några vänner vill man gärna tacka ja när någon bjuder med än på middag till exempel. När man blir närmare med dem hittar man även på andra saker men väldigt många saker inkluderar mat. Tro mig det är jobbigt att behöva fråga föräldrarna om pengar hela tiden.

Försök få ett jobb och lägg in alla extra pengar på ett konto så att du inte kan röra dem förrän du är här. Det kommer vara värt det i slutändan.2. Kolla upp skolans dresscode innan du packar

Om du har fått en familj kan du även göra det nu så att du har den i baktanken när du shoppar. Min skolas dresscode är väldigt strikt. Jag måste ha kjolar och byxor som är över knäna, inga linnen, jag får inte ha på mig rött eller blått, jag får inte ha färgat hår i någon udda färg, inga ripped jeans, killar får inte ha skägg eller långt hår, ja det finns en mängd konstiga regler.

När jag skulle åka till soliga Kalifornien packade jag bara shorts, linnen och kjolar. Inget som var i dresscode. När det enda jag hade som var i dresscode var jeans och långärmade tröjor blev det ett par svettiga första dagars 40-graders värme.

Med facit i handen skulle jag ha packat mer tunna blusar. Det blev alltså en helt ny garderob. Även för att i Sverige klär vi oss mer vuxet än vad mina kompisar gör här. Successivt började man klä sig mer som dem och även köpa likadana kläder som dem.

3. Få in en träningsvana

Detta har ni säkert hört innan men nu ska ni få höra det igen: ni kommer gå upp i vikt. Det sista tipset är att få in en träningsvana.

I Sverige är det många som inte behöver träna men håller ändå en hyfsat bra vikt, det funkar inte så här. Jag spelar fotboll, går till gymmet nästan varje dag och äter inget socker men ändå sitter jag här 10 kg tyngre än för 7 månader sen. Det är bara för att jag äter ute med kompisar och min familj äter för mycket kolhydrater och inga grönsaker. Har börjat acceptera det lite nu och tänker att jag kommer förlora allt när jag kommer hem.

Dock skulle jag ändå säga att en träningsvana är aldrig negativt. Du kan även kolla upp övingar du kan göra hemma eftersom ett gymkort kan vara dyrt.Som jag sa i början kan du även ta det som det kommer, men för er som gillar att planera i för väg rekommenderar jag verkligen detta.

För er som åker till Kalifornien, det blir kallt här med. Även fast den lägsta temperaturen är runt 15 grader går jag runt med jacka och mössa. De kallar det en våtkyla så det känns mycket kallare än vad det faktiskt här. Packa ner några tjocktröjor också.

Lisa bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år