Den svåraste tiden på utbytesåret

Ni har säkert hört det flera gånger och kommer att få höra det några gånger till: jul är svåraste tiden på året.

Och gissa vad? Det stämmer.

Det är lite extra jobbigt den här tiden på året, det tycker både jag och mina utbyteskompisar.

Julkänsla i 20-gradigt Kalifornien

Det är flera små saker som gör att det är lite jobbigare. Jag tycker det är lite svårt att få julkänsla eftersom det fortfarande är mellan 15-20 grader i Kalifornien, alltså ingen snö.

Det är också jobbigt eftersom dina vänner och familj fortsätter med alla traditioner hemma, bara utan dig. Vissa tycker också det är jobbigt att de inte kanske får lika mycket julklappar som hemma eller jämfört med sina värdsyskon. 

Prata med någon i samma situation

När du känner att du får hemlängtan och det är lite extra jobbigt försök då att prata med andra utbytesstudenter i stället för dem där hemma. De andra studenterna vet troligen hur du har det och har samma problem.

Det är ofta skönt att prata av sig med någon i samma situation. Dina kompisar där hemma kommer bara tycka det är konstigt att du ens gnäller för att du fick chansen att åka på ett utbytessår.

Håll dig aktiv

Det kommer vara en av de roligaste åren i ditt liv men det finns också motgångar. I motgångarna minska kontakten hemifrån och prata med dina värdföräldrar eller kompisar här. Det är faktiskt bara en jul av alla 16-17 jular du har firat hemma med din familj och nästa år kommer du fira med dem igen. Njut i stället av året för troligen kommer du inte få fira jul med denna familj nästa år.

Håll dig upptagen med julshopping, matlagning och familjen. Försök hitta på extra mycket saker så kommer du glömma hemlängtan för ett tag. Tänk inte ens tanken att tacka nej till något för att du hellre vill ligga hemma och dega framför tv:n. 

Nu vill jag inte lämna USA

Runt julen kommer du märka att allt nytt och spännande blev plötsligt vardag. Efter min hemlängtan fick jag i stället ångest över att jag inte ville lämna mina nya vänner, skola och absolut inte min värdfamilj som jag känner en enorm kärlek till.

Visste inte att ett sånt starkt band kunde byggas på bara 5 månader och kan inte ens föreställa mig hur det kommer vara efter 5 månader till.

Alla som är på utbytesår just nu, oroa er inte alla har hemlängtan precis som du, även fast man har det så bra där man är. Alla kommande utbytesstudenter var medvetna om att ni troligen också kommer att känna så här, och det är helt okej.


Lisa  bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år