3 tips att komma över språkbarriärenSka du åka på utbytesår och är orolig att du inte har tillräckligt bra accent? I så fall sluta oroa dig.

Jag har alltid haft lite svårigheter med språk och jag visste sen innan att jag hade en ganska tjock accent. Inte nog med att jag redan visste det utan jag fick även höra det flera gånger per dag när jag först kom till Amerika. Ingen säger det på ett negativt eller elakt sätt, de flesta vill bara berätta att jag hade en, som att jag inte redan visste. Fortfarande efter tre månader här så kan vissa personer ha svårt att höra vad jag säger innan de har vant sig.

Språket inget som hindrar dig att skaffa vänner

Tror ni att jag fick färre vänner på grund av det? Absolut inte. Folk tycker det är jättekul. Folk sa att de tycker den är gullig och att det gör en unik som person.

Direkt när folk hör att man har en accent blir de även intresserade och vill prata mer med dig. Det finns en italiensk kille på min skola som har en väldigt stark accent. Väldigt ofta förstår folk inte vad han säger och han behöver alltid upprepa sig. Ändå är han den mesta pratglada och positiva människan jag har träffat. Alla amerikaner absolut älskar honom. För han är framåt, rolig och care free.

Har även andra exempel på personer med väldigt bra engelska men som även är blyga och de har svårare att skaffa vänner.

Om high school i USA

Tre tips till er som är oroliga över er språkbarriär:

1. Våga prata.

De tycker bara att du är konstigare om du sitter tyst runt dem hela tiden. Amerikaner är väldigt mycket socialare än svenskar också. Även fast du tycker att du har deltagit i en konversation så kan de tycka att du är en tyst människa för att inte prata hela tiden. Våga prata lite extra mycket för på det sättet kommer även din engelska också förbättras.

 2. Låt dem skoja med dig

Låt dem skoja med dig (så länge det fortfarande är skämtsamt). Själv är jag en människa som inte gillar när folk i min ålder eller yngre rättar mig. När en klasskompis gav mig kritik i Sverige slutade det nästan alltid med en diskussion om varför jag tyckte att jag hade rätt.

Här i Kalifornien skrattar och driver mina kompisar med mig dagligen på grund av ord som jag säger eller uttalar fel. Det är bara att ta allt med ett leende och fråga om de kan peka ut Sverige på kartan, då blir de inte lika kaxiga. Kommer oftast mycket skratt från att man driver med varandra.

3. Be om hjälp och fråga 

Amerikaner älskar att hjälpa till eller känna sig smarta. Fråga hur man uttalar, stavar eller använder ett speciellt ord. Fråga vad ett ord betyder och lär dig nya fraser. Du kommer utveckla din engelska och få naturliga samtalsämnen på samma gång.

För mig var det mycket svårare att förstå tonåringar än vuxna på grund av allt slang. Nu har jag lärt mig deras slang. Det är jättekul att prata som dem och de tycker det är jättekul att de har lärt mig något nytt.


Lisabloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år