Att välja Kalifornien som delstat

önska delstat

Detta inlägg är för er som funderar på om ni ska önska delstat eller inte, men även för er som har hamnat i en stor skola med många andra utbytesstudenter.

Jag valde att önska Kalifornien vilket jag också hamnade i och jag ska berätta lite för- och nackdelar med att göra det.

Hur jag resonerade var att jag inte trodde att jag skulle trivas på en farm någonstans i mittenstaterna. Jag ville leva i ett varmt klimat och verkligen leva den amerikanska drömmen. Något som oroade mig mycket var även att hamna i en extremt religiös familj och av någon anledning trodde jag att det fanns färre av dem i Kalifornien, vilket jag fick lära mig att det inte stämde.

En i mängden på stor skola

Att åka till en populär delstat innebär i många av fallen att du kommer att hamna i en stor skola. I min skola går det 3000 elever och det är ungefär 10 utbytesstudenter där varje år.

Tror ni det var något speciellt när vi som 10 nya utbytesstudenter kom till skolan? Knappast.

Det är så många elever på skolan så folk har ingen aning att du ens är ny. När de ser dig gå själv i korridoren tror de säkert att du är påväg till dina vänner. Hur ska de vet att du inte har några?

Detta kom som en chock för mig första veckan. Gråtandes varje kväll fick min värdmamma sitta och trösta mig och säga att det kommer att lösa sig. Andra veckan bestämde jag mig för att jag ska skaffa vänner. Jag pratade med så många jag kunde varje lektion och helst nya människor varje lektion också. Några var intresserade och ville prata mer och några ville inte prata alls. Jag har nu gått en månad i skolan och jag har vänner som jag umgås med både utanför och i skolan.

Men även fast en månad har gått pratar jag fortfarande med nya människor varje dag, det tar aldrig slut. Kontrasterna till några av mina utbytesstudent kompisar som hamna i mindre skolor. De hade vänner innan de ens hade börjat skolan.

Om high school i USA

Mina tips

Jag ska ge två tips till er som har hamnat i en stor skola. Nummer ett är det jag prata om innan, att du måste våga prata med exakt alla. Vissa kommer vara helt ointresserade och kommer vilja avsluta konversationen så fort som möjligt. Deppa inte över det utan gå till nästa grupp och pröva där. Det kommer finnas någon snäll människa tillslut.

Mitt andra tips är att kolla upp de andra utbytesstudenterna på skolan. De kommer troligtvis ha samma problem som dig de första dagarna. Det är inte meningen att du ska umgås med dem i hela året för du ska leva det amerikanska livet, men det kan vara skönt att ha andra i som är i samma sits. Ni kan kanske äta lunch med varandra första dagen i alla fall. Ni kan kanske till och med presentera varandra för varandras vänner och på så sätt lär ni känna ännu fler. 

Kalifornien kan vara som på film

Jag ångrar inte en sekund att jag valde Kalifornien eftersom det blev så bra tillslut. Min värdfamilj är helt underbara och det kunde inte ha varit bättre. Jag har vänner som är så härliga och som jag har jättekul med.

Livet i Kalifornien kan verkligen också vara som på filmer. Surfing, åka till stranden, vandra i bergen, stora barbecues, bonfire parties och mycket mer. Det är svårt att vara rastlös här. Dock kan jag ibland inte låta bli att tänka om det hade varit en roligare upplevelse att gå i en mindre skola med färre utbytesstudenter. Är även kompis med andra utbytesstudenter här som inte alls trivs på grund av kompisfrågan.

Om du känner att en viss delstat är perfekt för dig, go for it, men verkligen tänk dig för innan.

Om high school i USA
Lisa  bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

 

Ansök till ett high school-år