Att lämna vänner och familj för ett utbytesår

Att lämna vänner och familj är något som alla utbytesstunder kommer tvingas göra någon gång, det är som en del av utbytesåret. Jag tror att det får en att växa lite till och bli lite mognare, men finns det ens ett enkelt sätt att göra det på? Troligen inte.

Däremot finns det bra och mindre bra sätt att hantera det på. Såklart beror det även på person från person, men jag tänkte berätta vad som fungerade för mig. Ska därför ge två starka tips som jag önskar att jag hade fått och inte behövt komma på själv.

Det är mänskligt att vara nervös

Tips ett är att våga prata med dina föräldrar och vänner när du känner dig ångestfull över resan. Jag kände att jag var otacksam som kunde känna ångest när mina föräldrar hade betalat så mycket pengar bara för att lilla jag ska få åka på ett utbytesår. Det jag fick lära mig sista dagarna var att mina föräldrar bara blev oroligare när de märkte att något kändes fel men jag sa inget om det. När jag berättade situationen skrattade de lite lätt, kramade om mig och sa att det inte är konstigt att känna ångest när jag ska lämna alla jag känner i 10 månader.

Det var även något jag lärde mig på Soft Landning Camp i New York. Alla är jättenervösa och oroliga. Det är bara mänskligt. Det kan även vara bra att försöka ta kontakt med familjen. Kanske i alla fall någon gång över Skype. Glöm inte att de faktiskt vill att du ska komma och de är precis lika nervösa och taggade som du är. Glöm inte heller att värdfamiljen får inte ta kontakt med dig först utan det måste du göra. Så var inte rädd för att ta första steget! Kanske till och med det andra …

Om high school i USA

Håll dig aktiv innan avresan

Det andra tipset är att försök boka upp dig själv innan du åker. Hitta på saker med vänner och familj så att du inte tänker så mycket på att du faktiskt ska åka. Att sitta hemma en månad innan med resväskan framme och fantisera om allt som kan gå fel är inget att rekommendera.

Själv fyllde jag 18, tog körkort och ordnade fest för båda min släkt och min familj på samma vecka. Detta kanske var lite överdrivet och det räcker absolut med i alla fall en sak att fokusera på. Mitt förslag är att ordna hejdåfest för släkt och vänner. För den måste även planeras, vilket är superkul!

Tips är även att ha något tema så att planeringen bara blir roligare. Själv hade jag ``Coachella-tema´´ vilket är en festival i Kalifornien. Festivalen har lite hippie-liknande tema blandat med Kalifornien surfstilen. Jag älskar kläderna, utsmyckningen och allt som hör till temat, men jag ska även till Kalifornien till utbytesår och därför var det passande. Att planera och pynta huset var nästan roligare än själva festen… (även fast festen blev väldigt lyckad).

Som sagt beror allt på från person till person. Försök tänka vad som passar dig och kör stenhårt på det. 


Lisa  bloggar från Kalifornien under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kalifornien? Med oss på Explorius kan du lägga till Kalifornien som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år