Första tiden i Abilene, Texas

texas utbytesstudent i usa

Idag har jag spenderat en och en halv månad i Abilene, Texas och jag kunde inte varit mer nöjd över min placering. Jag bor tillsammans med mina värdföräldrar Andrea och David, mina två värdsystrar Mia och Maddie och vår hund. Största delen av mina dagar spenderas på Wylie High School eller med min värdfamilj och än så länge trivs jag som fisken i vattnet.

Många nya intryck

Den första tiden var jobbig, det är inget jag ska förneka och jag kunde gå igenom många olika känslor under en och samma dag. Att vakna upp med ett stort leende på läpparna till att sekunden senare vilja brista ut i gråt var inget ovanligt den första veckan. Jag var överväldigad av alla intryck och människor som jag träffade den första tiden, hade konstant huvudvärk över allt tänkande och översättande från svenska till engelska och tvärt om.

Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är normalt, jag tror att nästan alla utbytesstudenter i början av året kände sig extremt taggade med också ’’vad har jag gett mig in på?’’ Jag lovar, det är inte konstigt, omställningen tär på ens krafter och det är lätt att bli osäker och tvivla på sig själv. Tryggheten man hade i Sverige lämnades kvar, och därför är det viktigt att snabbt bygga upp sin nya trygghet här, göra detta till en del av den nya vardagen och viktigaste av allt, hitta vänner!Hitta nya vänner

Det finns flera olika sätt att bygga upp relationer på, och allt beror på vilken inställning du som person har, vad du är intresserad av och hur villig du är på att prova nya saker. Många utbytesstudenter trycker på vikten av att välja rätt sport och vi får hela tiden höra att det är viktigt att gå med i någon av sporterna som skolan erbjuder, men jag håller inte med. Personligen är jag ingen ’’sport’’-tjej och var faktiskt lite orolig över detta innan jag åkte, hur skulle jag få vänner ifall jag inte ville gå med i något av skollagen? Jag är helt säker på att flera av er som läser detta känner precis som jag gjorde.

Jag är dock ett levande bevis på att det går att hitta vänner utan att gå med i en sport. Så först och främst, kolla vad din skola erbjuder för andra aktiviteter efter lektionstiden, det finns alltid massor av klubbar att gå med i eller volontärarbete. Jag är t.ex. med i musikalen och student council. Ett annat effektivt sätt att hitta vänner på är under skollunchen. VÅGA fråga ifall du kan sitta vid ett bord under lunchen, våga byta bord ifall det inte känns rätt och viktigast av allt; våga prata och ställa frågor om allt mellan himmel och jord eller ifall det är något ord du inte förstår.

Vänner växer inte på träd och ifall du inte anstränger dig kommer det aldrig gå att bygga upp en vänskapskrets. Det gäller att ta sig i kragen ta ett ännu större steg ut från ’’comfortzoonen’’ och slänga sig ut i det okända, för det är ju just vad detta år handlar om. Att upptäcka det okända.

Frida bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år