Vägen till ett lyckat utbytesårJag tror starkt på att det finns ett ynka litet ord som kan dra gränsen mellan ett ’’lyckat och misslyckat’’ utbytesår.
Misslyckat är kanske fel ord att använda sig av, men alla åker iväg på ett utbytesår för att uppleva nya saker, inte att sitta inne på ett rum i tio månader.

Vägen till ett lyckat utbytesår är alltså lättare än man tror, det finns bara ett litet ord som har stor påverkan på vilken av kategorierna du kommer att falla i, och det är ett så simpelt ord som: JA!

Du måste tänka på att du är ny till denna plats
och människor i din omgivning kommer inte att bjuda med dig på allt. De har sina gamla kompisgäng och det är lätt att du glöms bort, därför är det superviktigt att säga ja när du får en inbjudan, även om det bara gäller att åka till chick fil a och äta middag, tacka alltid JA!!!

Både för din egen skull, så att du faktiskt gör något vettigt av ditt utbyteså
r, men även för dina kompisar skull. De kommer inte fortsätta bjuda med någon som gång på gång tackar nej och hellre ligger inne på sitt rum med en chipspåse och sträcktittar Netflix. Hjälp dom lite på traven och visa att du vill lära känna dom lika mycket som dom vill lära känna dig.Även om du kanske planerat att bara vara hemma en fredagkväll, kanske är du supertrött efter en skolvecka full av prov? Well, synd för dig. Jag kan garantera att du inte kommer att komma ihåg de dagar du sov bort, utan det du kommer komma ihåg och berätta om när du kommer hem är de gånger som du hittade på någonting utanför ditt rum. Så ta dig i kragen och ge dig ut och utforska staden som numera är ditt hem!

Ansvaret ligger inte bara i din förmåga att säga ordet; ja. Det handlar även om förmågan att kunna bjuda till. Vill du gå och se en film eller behöver du en shoppingkompis? Fråga någon, kanske tjejen som sitter framför dig på mattelektionen? Eller tjejen som har skåpet bredvid dig? Det värsta som kan hända är att personen i fråga säger nej, vilket inte är hela världen, right?

Jag brukar tänka ’’Oh well,, jag åker hem igen inom x antal månader och ifall jag inte vill, behöver jag aldrig komma tillbaka hit igen och träffa dessa människor, så jag kan lika gärna fråga någon - det får bära eller brista’’. Jag kan nästan lova att 90% av gångerna kommer personen att säga ja, och du har funnit en ny kompis. Allt tack vare ordet JA. Oavsett om det är din förmåga att tackar ja eller personen du bjuder in till att göra något. It all comes down to ’’Ja’’.Sedan handlar mycket om att lära känna sin värdfamilj, ni kanske inte klickar till en början och ni har kanske inga gemensamma intressen? Även om så är fallet; säg ja när de bjuder med dig på saker, du kommer få en ny upplevelse att lagra minnen ifrån. Det kanske inte var det roligaste du gjort, men du bjöd till och du försökte, du sa JA!

Jag är medveten om att alla som någonsin varit en utbytesstudent ger tipset att säga ja
, och innan man åker på ett utbytesår tänker man ’’jag ska säga ja till så mycket som möjligt’’ - vilket ibland kan vara svårt, många olika faktorer kan spela in. Hemlängtan, obekvämhet, intressen eller kanske är du blyg? Jag vill bara säga en sak och det är att du redan har tagit ett stort steg ut ur din comfort zone och jag tror det är svårt att kliva ännu längre ut från din lilla bubbla, så it’s all or nothing - Säg ja!

Frida bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år