Redo för ett utbytesår?Jag minns när jag fick min placering och insåg att detta faktiskt händer, jag skulle åka; på riktigt. Jag kände mig redo i ena sekunden och allt annat än redo i nästa.

Hur skulle jag, 17 år gammal klara mig utan min familj i 10 månader? Hur skulle jag klara mig utan mina vänner? Och varför skulle jag utsätta mig för att lämna all trygghet och slänga mig ut i det okända? Hur skulle jag klara mig utan det svenska språket?!

Du kan inte vara förberedd på allt

Jag minns dock när jag stod med packade väskor på flygplatsen och kramade mina föräldrar för sista gången innan jag skulle gå genom säkerhetskontrollen. Jag kände mig verkligen redo, jag trodde att jag var redo för vad som skulle komma och förberedd på allt, men det är var jag inte, det blir man aldrig.

Däremot blir man ''så redo det går att bli’', inför avresan. I allafall blev jag det. Det var först när jag satt på planet till USA och insåg vad jag gett mig in på som jag förstod att det var just det. Jag var bara så redo det gick att bli, och det skrämde mig. Missförstå mig rätt, jag har aldrig varit lika taggad som på planet när jag hade hela mitt utbytesår framför mig, innan campet i New York, men det var även då som jag började inse att nu finns det ingen återvändo, nu lämnar jag allt bakom mig och jag kommer aldrig mer komma tillbaka till samma liv. 

Det blir aldrig precis som du tänkt dig

Det går att förbereda sig på bästa sätt, läsa bloggar, gå på get ready-möten, prata med utbytesstudenter eller andra blivande studenter som är i samma sits som du själv. Det är dock viktigt att minnas att ett utbytesår aldrig kommer bli som du tänkt dig eller föreställt dig och på det sättet tror jag att man aldrig kan bli redo.

När man lämnar sitt liv lämnar man det inte heller bara för ett år - utan för alltid. Det låter hårt och klyschigt men det är också sant. Tänk på hur mycket du förändras under ett ’’vanligt’’ år och tänk sedan på hur mycket du kommer att förändras under ett utbytesår. Det finns ingen chans att du kommer komma tillbaka till Sverige och vara samma person som lämnade. Lika så kommer ske med människor som du haft i din omgivning. Dina vänner kommer förändras, dina syskon och dina grannar - men det är okej! Det är ju det som är tjusningen i det hela, right?

Ge det en chans

Och vem blir någonsin redo att lämna mamma, pappa, syskon, bästa vänner osv? Ingen!! Så det är bara att slänga sig ut i det okända och ge det en chans.

Med tiden blir man redo och det är först nu några månader utan föräldrar som jag verkligen känner att ’’NU är jag redo, nu klarar jag mig på egen hand!’’. Visst kommer det jobbiga dagar och perioder då jag får mer eller mindre hemlängtan och saknar vissa saker, men det är bara att svälja den tanken och skaka av sig det.

Så till er kommande utbytesstudenter, ni kommer att klara er galant, precis som många utbytesstudenter inklusive jag gjort innan dig och som utbytesstudenter kommer att göra efter dig. Så våga släppa taget om vad som är bekvämt och trots att du inte är redo, ta steget. 

Frida bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år