Att bo hos en religiös värdfamiljJag har växt upp i ett relativt o-religöst hem, i en relativt o-religös stad i ett relativt o-religöst land.

Att sedan byta ut det till att bo i ett religiöst land, i en religös stad i en religiös familj är svårt, jag skulle ljuga om jag sa annat, men det är också lärorikt och kul! Olika religioner ska absolut inte avskräcka er från att åka, för precis som du, är dom en helt vanliga människor fast med andra värderingar.

Bordsbön, bibeln och änglar

Min värdfamilj tillhör den religion som jag är mest bekant med, för att inte gå ner på djupet så är dom kristna. Trots det så har jag mött många svårigheter och behövt anpassa mig efter hur dom lever sitt liv. Jag minns första middagen med min familj, utan förvarning så greppade alla varandras händer och där satt jag, chockad och kunde inte alls förstå vad som hände. Vi bad bordsbön innan vi fick äta, och det var det första jag fick bevittna från det kristna samhället jag skulle komma att bo i.

De första dagarna i mitt värdland handlade främst om att lära känna familjen samt morföräldrar och familjevänner. Vi besökte många nya människor och det ena huset efter det andra var prytt med kors, citat ifrån bibeln och änglar. Från en början var det nästan lite obekvämt eftersom det var någonting som jag aldrig någonsin varit med om förr, men med tiden började jag att vänja mig och nu tänker jag inte alls på det.Allt handlar om att anpassa sig
och att våga berätta för sin familj var du personligen står i fråga till religionen och gud. Det första du säger på flygplatsen behöver nödvändigtvis inte vara ’’hej jag tillhör denna religion’’ eller ’’hej jag tror/tror inte på denna gud’’, men när tiden känns rätt, så berätta hur du känner angående/hur bekant du är med religionen som de utövar i sitt hem, för att slippa missförstånd.

Jag pratade med min värdmamma och värdpappa om detta ganska tidigt under mitt utbytesår, redan under min andra vecka så förklarade jag att jag inte är troende, men att jag kommer att respektera dom, hålla deras händer när dom ber bordsbön och följa med till kyrkan och visa att jag vill lära mig mer om hur de väljer att leva sina liv och uppfostra sina barn. Jag var tvungen att ge det en chans, för dom hade trots allt släppt in mig som en i familjen och jag anser inte att det är annat än rätt.


Kyrkan i USA vs. Sverige

Kyrkan i USA är väldigt annorlunda mot för vad kyrkan i Sverige, och om du får chansen bör du verkligen prova att besöka en amerikansk kyrka, åtminstone en gång. Många gånger är det mer som en konsert än en gudstjänst. Efter kyrkan är det oftast classes och det är då alla ungdomar träffas i ’’the youth group’’, vilket kan vara ett jättebra ställe att träffa kompisar på! Personligen gillade jag inte att gå till den gruppen, men jag gav det en chans och det tycker jag att ni andra också ska göra, inte heller bara en gång utan kanske fem eller tio gånger!

Beroende på vilken religion din familj tillhör kommer de säkerligen att ha en helt annan syn på livet jämfört med den du har, och jämför du dina åsikter med deras, så kommer de säkert vara väldigt ovanliga och nästan konstiga, men det är bara att svälja och inte lägga allt för mycket fokus på. De har sitt sätt att leva och du har ditt sätt att leva och det finns inget ’’rätt’’ eller ’’fel’’, vilket är väldigt viktigt att komma ihåg!

Religion kommer inte påverka eran relation, även om ni har olika åsikter, och du kommer inte att älska din värdfamilj mindre bara för att dom inte tycker som du, likaså kommer dom inte älska dig mindre bara för att du inte tror på samma sak som du gör.Att bo i ett religiöst hem är både annorlunda, roligt, lärorikt och svårt på samma gång. Det är svårt på så sätt att jag inte kan uttrycka mig som jag vill och jag tror inte på samma sak som alla andra tror på, men det gör ingenting. Så länge respekt visas från bådas sida så löser det sig, oavsett om det handlar om religion eller inte så är respekt alltid en keyfactor som är så oerhört viktig att komma ihåg när just detta ämne tas upp.

Och en sak är säker, att jag tack vare detta lärt mig väldigt mycket om mig själv, vem jag är, vad jag tror på och vem/vad jag vill bli i framtiden.

Frida bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år