Vad utbytesåret i USA har gett mig

utbytesår oförglömligt liv blogg


”By making this journey, I am not only hoping to tie connections for life or learn to speak the language fluently, but also to grow as a person and realize what there really is to life, and what I want to do with mine”.

Citatet ovan är ett utdrag från mitt ”student letter”, det brev jag skrev till min potentiella värdfamilj i ansökan. Vid det laget hade jag mest största sannolikhet rangordnat vad som var viktigast för mig under utbytesåret.

Utvecklats otroligt mycket

Sedan jag skrev det har mer än ett år passerat, och en hel del har hänt sedan dess. Jag har utvecklats otroligt mycket som person. Givetvis på grund utav utbytesåret men inte minst för att jag just nu befinner mig i det stadiet i mitt liv när mycket händer och jag förändras - precis som alla andra tonåringar. Denna tiden är så inflytelserik.

Det må låta klyschigt, men detta är rätt tid för att utforska och hitta sig själv.

Lär mig hur man bäst utnyttjar livet till fullo

Det är så lätt att uppskatta upplevelsen i helhet; att få vara en utbytesstudent, men allteftersom jag har utvecklats så har jag också lärt mig att uppskatta Allt som denna fantastiska möjlighet burit med sig. Det faktum att jag kan kliva ut i världen och ta för mig, uppleva en ny kultur och lära mig ett nytt språk är en fantastisk gåva. Att åka som utbytesstudent är ungefär som att ta en grundkurs i hur man bäst utnyttjar livet till fullo. ”How To Live Life To The Fullest 101” hade den klassen förmodligen benämnts som på college.

Ingen kan ta ifrån din kunskap

Samtidigt som jag fått upp ögonen för min egen utbildning har jag blivit mer uppmärksam på andras. Under det gångna året så har jag haft första parkett till att se hur tufft många jämnåriga har det, och hur otroligt hårt de måste kämpa för att klara av både high school och ett heltidsjobb på samma gång. Det är sällan så lätt som man kan tro - som jag trodde.

Detta har givetvis inspirerat mig till att kämpa ännu hårdare i skolan och nu mer än aldrig känner jag mig motiverad till att lära. Jag har nu insett att utbildning är en gåva och inget som bör tas för givet. Det är inte heller något som utgår, ingen kan ta ifrån dig den makt och självständighet som kunskap medför.

Engelskan, som jag givetvis hoppats på att lära mig flytande vid det här laget och spenderade många timmar på att förfina, är nu i efterhand bara en bonus. En bonus jag visserligen är otroligt glad över att bemästra, men som nu har skymts utav alla andra lärdomar och erfarenheter. Ur ett annat perspektiv så var det däremot engelskan som möjliggjorde de resterande upplevelserna, och att lära sig ett nytt språk är därmed steg ett till att lära sig så mycket annat i livet.

Nya drömmar

Att åka på ett utbytesår har fått mig att drömma ännu större. Jag vill resa längre bort, till nya platser och under längre perioder. Jag vill utvecklas mer akademiskt genom ta utmanande klasser på nya språk, knyta nya vänskapsband över världen, och givetvis resa tillbaka till Colorado för att uppehålla de fantastiska band jag knutit under läsåret som gått.

Jag ser detta som ett stort, färgglatt och alldeles, alldeles underbart kapitel i mitt liv - men trots att utbytesåret är över så kvarstår min kunskap, mina lärdomar och erfarenheter.

”You are never too young, too old, too poor, too uneducated or too busy to start living your dreams. A dream is a dream; it should not be contained by boundaries and cannot be defined by others."

Matilda har bloggat från Colorado under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Colorado? Med oss på Explorius kan du lägga till Colorado som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år