Att göra vardagen som utbytesstudent händelserik

vardag utbytesstudent usa blogg

Mitt liv i Sverige tyckte inte jag var speciellt märkvärdigt. Jag var en vanlig sextonårig tjej; jag gick i skolan, spenderade många timmar på att studera, tränade och umgicks med mina fina vänner. Det var en rutin; att äta, studera, träna, sova, och de förhållandevis få dagar jag hade tid såg jag till att spendera med familj och vänner. Även då var vi inte speciellt produktiva, ofta pratade vi tillsammans över en fika.

Allt oftare har jag insett att jag var fruktansvärt dålig på att uppskatta det lilla i vardagen, speciellt när så många dagar såg likadana ut.

Det blir vardag även i USA

Under mina år som blivande utbytesstudent läste jag väldigt många bloggar skrivna utav utbytesstudenter. Och jag blev lika besviken varje gång bloggaren i fråga skrev ett inlägg och förklarade omständigheterna; att det är vardag där borta också, och att skola, läxor och träning tar lika mycket tid i USA som det gör i Sverige.

Så okunnig som jag var vid det laget hade jag givetvis förhoppningar om att hela året skulle vara ett enda stort äventyr. Jag var nyfiken på att leva utan struktur, om än för ett litet tag.

När jag anlände till USA hade jag en bredare förståelse för hur ett typiskt utbytesår som student i amerikanskt high school och boende hos en värdfamilj fungerar, och att det innebar skola, läxor, förslagsvis träning - och såklart, struktur. Detta stämmer givetvis. Jag går i skolan halv åtta till tre fem dagar i veckan följt utav två timmars träning, och därefter gör jag läxor, alternativt umgås med vänner, men ett genomgående tema i mina inlägg har varit hur unikt eller utbytesår är, och många gånger hur mycket du kan påverka det.

Det är precis vad jag hade möjlighet att göra.

utbytesstudent i usa vardag äventyr

Planera för att hinna med så mycket som möjligt

Det tog mig några månader att komma in i rutiner med skola och träning, och hur jag på ett bra sätt skulle planera min tid för att hinna med så mycket som möjligt. När jag väl kom underfund med det har mina upplevelser och historier som utbytesstudent blivit allt mer livliga och intressanta.

Många dagar spenderar jag med någon eller några vänner genom att se på film, spela något spel eller ha en bonfire, något jag mycket väl hade kunna göra i Sverige. Andra dagar är jag dock ute och åker skidor (i Maj!), hikar uppför ett 14 thousand feet berg, går på konserter och festivaler, campar eller klättrar på de fina, fotogeniska arches i Utah.

Det faktum att min värdsyster och bästa vän är äventyrlig och enligt mig, absolutely fearless, gör givetvis att jag rör på mig betydligt mycket mer än vad en annan svensk sextonåring möjligtvis gör - men precis som jag nämnt ett flertal gånger så tenderar amerikanare att vara nyfikna. Frågar du dem är chansen stor att ni tillsammans kan hitta på något riktigt roligt!

Först för några månader sedan började jag äventyra på riktigt, men det innebär nödvändigtvis inte att jag inte har någon struktur. Jag gick fortfarande i skolan och gjorde mina läxor, men vid det laget hade jag listat ut hur jag bäst skulle använda min tid för att hinna med så mycket som möjligt.

Så visst är det vardag som vardag - skola, läxor, träning och vänner, men anstränger du dig lite extra finns det mycket tid och rum för att uppleva något nytt och spännande, vare sig du befinner dig i Sverige, USA eller någon annanstans i världen!

konsert utbytesstudent

Matilda bloggar från Colorado under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Colorado? Med oss på Explorius kan du lägga till Colorado som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år