Att träna friidrott på high school i USA

high school år usa track

Ett utbytesår är ett perfekt tillfälle att pröva på något nytt — som att gå med i en ny sport, men det är inte heller något fel med att fortsätta göra något du gjort sedan innan. Jag har varit en friidrottare i hela mitt liv och har under hela mitt utbytesår sett fram emot friidrottssäsongen och när jag äntligen skulle få möjlighet att visa vad jag är så bra på och har jobbat med under hela mitt liv.

Sporter i Amerikanskt High School är vanligtvis inte lika tävlingsinriktade och allvarliga som de är i Sverige, just därför var det väldigt roligt för mig att få vara en del utav skolans friidrottslag och imponera på både tränare och elever. Nu är jag en varsity athlete i laget och har tagit på mig en stor roll som ledare och erfaren friidrottare.

friidrott high school usa

Kommit nära både studenter och tränare i laget

Friidrottslaget består utav drygt femtio elever från alla årskurser som tillsammans har träning sex dagar i veckan. Vi är ett väldigt härligt gäng som kommer otroligt bra överens tillsammans, trots att vi alla är olika och har skilda intressen. Jag har lärt känna fantastiska människor som jag idag betraktar som mina närmsta vänner!

Tränarna på Centaurus High School är minst lika vänliga som studenterna. De är alla erfarna och otroligt hjälpsamma före detta friidrottare som älskar sitt jobb. På dessa få månaderna har jag lärt känna dem alla otroligt bra och de är väldigt nyfikna och intresserade utav mig och min friidrottskarriär. Min längd- och höjdhoppscoach är väldigt avundsjuk på mig som har träffat både Stefan Holm och Patrick Sjöberg.

Och häcktränaren Cody är inte bara fruktansvärt rolig och energisk utan kan också prata (väldigt begränsad) svenska efter att ha bott i Lund i ett år. Vi har naturligtvis blivit väldigt bra vänner vid det här laget!

track high school år usa

Är med och supportar på varje tävling

Ungefär två gånger i veckan har vi tävlingar då vi blir ”dismissed” från skolan och tillsammans åker gul skolbuss till arenan där friidrottstävlingar hålls, vanligtvis vid en annan skola. På grund av att jag är skadad för tillfället så tävlar inte jag, men jag är däremot med varje gång och hejar gladeligen på mina lagkamrater när de hoppar stavhopp, stöter kula eller springer ett 400 meterslopp.

Jag agerar även fotograf på många utav tävlingarna! På så vis så är jag fortfarande en del utav laget och får ta del utav alla roliga aktiviteter trots att jag inte kan tävla själv.

Som en tredje familj

Att vara en friidrottare är så mycket mer än bara stenhård träning och långa tävlingsdagar, nästan varje lördag så har vi team-brunch efter träningen, och drygt två gånger i månaden så arrangerar någon team-dinner. Ibland avslutar vi en lång vecka med att spela ultimate frisbee eller äta popsicles efter träningen. Vi är som sagt ett härligt gäng som har otroligt kul tillsammans och uppskattar varandras umgänge!

En second (eller third för min del) family som jag alltid kommer att kunna vända mig till.

Huruvida jag skulle börja i friidrott i high school eller ej var egentligen inte så mycket till fråga; för min del kändes det självklart, men skulle du överväga beslutet att börja i en sport så tycker jag absolut att du bör göra det.

Inte nog med att det är ett väldigt bra sätt att lära känna nya människor både på skolan och utanför, men det är också ett utmärkt sätt att hålla igång under året för att inte bli alltför påverkad av den välkända, om än stereotypiska amerikanska livsstilen.

Matilda bloggar från Colorado under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Colorado? Med oss på Explorius kan du lägga till Colorado som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år