En svensk Thanksgiving i USA

Sedan dess att jag fick min värdfamilj i mars 2015  har jag varit fruktansvärt nöjd med dem. Jag är så lyckligt lottad över att ha hamnat hos en så kärleksfull familj som är intresserade utav mig och min kultur, men också är väldigt angelägna om att dela med sig utav sin.

Under Thanksgiving break fick jag uppleva det bästa utav båda kulturerna med släkten i den lilla staden St. Peter i Minnesota.

utbytesstudent svensk mat

Svenska rötter i värdfamiljen

Min värdpappa Jeff är svensk ättling. Detta innebär inte bara att han är väldigt nyfiken på mig, men en del utav de gamla traditionerna utövas ännu utav hans föräldrar, och till viss del utav min värdfamilj. Tillsammans med min värdfamilj och värdpappas släkt spenderade jag min Thanksgiving i St. Peter i Minnesota, en liten men förvånansvärt svensk stad.

Min värdfarfar- och farmor jobbade tidigare på Gustavus Adolphus College som ligger beläget där. Merparten utav deras hus var fullt utav Orrefors glas, Dalahästar och andra typiska svenska dekorationer. Tillsammans med Jeff och värdfarfar så tittade vi på kartor över Sverige och försökte lista ut var deras förfäder kom ifrån samtidigt som jag imponerat fick lyssna på grandpa Bob uttala Göteborg helt korrekt. När vi hade tid över så passade vi på att spela ”Skitgubbe”, eller ”Quiltgobbe” som de säger.

Givetvis fick jag även ta del utav den traditionella Thanksgiving middagen bestående utav potatismos, turkey, gravy, cranberry sauce och paj i mängder till efterrätt. Olyckligtvis var jag inte jätteförtjust i den omtalade pumpkin spice pajen, pecannötpajen däremot var något utav det bästa jag har ätit! Det är safe to say att ingen utav middagsgästerna var hungriga efter den bjudningen.

Vaniljsocker, marabou och pepparkakor

Tyvärr hade St. Peter inte alltför mycket butiker att erbjuda när vi senare blev sugna på shopping under Black Friday, men vi gjorde det bästa utav situationen och besökte The Swedish Shop ”Swedish Kontur Imports”. Där passade vi på att införskaffa oss vaniljsocker, Marabou choklad och pepparkakor. Om det inte var för att vi skulle flyga hem hade jag förmodligen köpt med mig Leksands Knäckebröd också. Innan vi begav oss vidare fick jag möjlighet att prata en hel del svenska med diverse människor!

utbytesstudent usa marabou

Många nyfikna frågor om Sverige

Fredagkväll blev vi bjudna på ännu en Thanksgiving middag utav min värdpappas farbror, denna gång med ett mer svenskt inslag på ”smörgåsbordet”. Trots att jag själv inte är jätteförtjust i det så var jag självfallet tvungen att föregå med ett gott exempel och äta både (svensk) sill och köttbullar. Jag blev återigen väldigt mätt, och efter middagen fortsatte de oändliga frågorna om mig och Sverige.

Innan min värdfamilj och jag begav oss mot flygplatsen för att bege oss hemåt, till Colorado, så svängde vi förbi the Nordic Heritage Museum — så nordiskt (svenskt) det kan bli, i jämförelse med Mall of America som vi besökte efteråt.

Jag är så glad över att jag blev placerad i just denna värdfamilj, och jag är övertygad om att de uppskattar mig lika mycket som jag uppskattar dem. Alla behandlar mig som en i familjen och vi lär av varandra dagligen.

Matilda bloggar från Colorado under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Colorado? Med oss på Explorius kan du lägga till Colorado som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år