Första veckorna som utbytesstudent i USA

utbytesstudent coloradoSedan jag bestämde mig för att åka som utbytesstudent till USA för flera år sedan har min familj, vänner och före detta utbytesstudenter berättat för mig att det kommer vara både jobbigt och spännande att anpassa sig efter ett nytt land och dess kultur.

Självfallet kommer hemlängtan och motgångar att vara en del utav detta utbytesåret, såväl som äventyr, livserfarenheter och lycka.

utbytesstudent amerikansk

Allt är annorlunda

Jag hade förväntat mig att allt skulle vara nytt, stort och spännande. High School skulle vara kul och annorlunda, jag skulle få kämpa med språket, maten skulle vara onyttig och människorna skulle vara utåtriktade och nyfikna.

Till viss del är det givetvis sant; det är annorlunda. Allt är annorlunda, men det kändes varken konstigt, fel eller helt fantastiskt och spännande att börja high school, äta amerikanska pannkakor på IHOP eller prata med en amerikansk främling på flyget från New York till Denver.

utbytesstudent erfarenheter

Tre veckor i min nya hemstad

Det har visserligen bara gått drygt tre veckor sedan jag flyttade till min nya hemstad i Colorado men hittills känns allt så rätt. Jag har ingen hemlängtan, jag har aldrig känt mig ensam och jag har inte behövt fråga om hjälp för att jag ej förstår vad det pratas om.

Mina nyfunna amerikanska vänner är fantastiska och jag hittar på nya, spännande saker varje dag. Jag känner knappt något behov av att dela med mig av eller informera mina nära och kära ”hemma” vad jag har för mig på dagarna.

high school usa skola

Dina erfarenheter är unika

Mitt liv här borta går omöjligen att förklara i enbart via text, än mindre kan jag berätta för någon hur de kommer känna och vad de kommer gå igenom inför samma händelse. Det tog mig inte mer än en vecka att anpassa mig efter mitt nya liv, det var en förhållandevis lätt och naturlig process för min del, och efter att ha spenderat tre veckor här med min värdfamilj hade jag inte kunnat tänka mig något annat.

Besvikelse är helt fel ord att använda, men jag hade omedvetet förväntningar om hur det skulle vara att anlända i USA och anpassa mig efter landet och dess kultur baserat utifrån tidigare utbytesstudenters erfarenheter. Vad som är viktigt att komma ihåg är att dina erfarenheter är unika.

Du kommer kanske längta hem, kanske inte. Det kan dröja veckor innan du får vänner, men det kan också ske första skoldagen. Har du tur uppskattar du Panda Express lika mycket som jag gör, men det är också helt okej om du föredrar Chipotle. Uppenbarligen så anpassar vi oss alla olika, precis som vi har olika preferenser—försök att ha det i åtanke.


Matilda bloggar från Colorado under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Colorado? Med oss på Explorius kan du lägga till Colorado som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år