En placering i Kansas är att få uppleva USA på riktigt

utbytesstudent kansas

USA bjuder på många olika klimat och livsstilar

Att USA har femtio olika stater att besöka är det nog väldigt få som har missat. Allt från soliga Kalifornien, regniga Washington, blåsiga Illinois eller tropiska Florida.

Landet är stort, och därför bjuds det på så många olika klimat och livsstilar. Varje delstat har något som de är kända för, och som utbytesstudent kommer du få en möjlighet att besöka ett ställe som aldrig annars hade funnits på din bucket-list.

10 månader mitt i USA

När jag fick mitt samtal från Explorius och de berättade att jag skulle spendera mitt år i Kansas, USA, hade jag väldigt lite kunskap om vart det låg, eller vad som utmärkte just detta ställe.

Efter mycket googlande insåg jag att staten var placerad mitt i USA, och att jag skulle få bo tio månader i det så kallade ”Midwest” - med cowboys, stora fält och majs så långt ögat kunde nå! Bilder visade en blå himmel och små, typiskt amerikanska, städer, och när mitt flygplan väl landade i början av augusti 2015 visade det sig att det var precis så det såg ut här.

”Yes!”, tänkte jag. Jag skulle få uppleva Amerika på riktigt!

Kansas är en otroligt rolig delstat att bo i. Inte bara för att det finns mycket historia, med urbefolkning och de första europeiska bosättarna, men även på grund av deras öppna personligheter och enormt goda maträtter. Att jag bor 20 minuter utanför Kansas City har gjort att jag har fått ta del av den underbara Kansas City BBQ som är väl omtalad i hela USA. Ribs, toast, pulled pork och cole slaw, gjorda ”in the Kansas way”, är oslagbara, men även majsen som förbereds direkt från de stora majsfälten som omringar husen.

utbytesstudent usa sport upplevelse

Griskyss, cowboyboots och 30-gradig värme

Klimatet och min omgivning är så olik mot vad jag är van vid från norra Sverige, och trots att jag kan sakna att bo vid kusten med havet bara några minuter bort, är det otroligt kul att se hur det fungerar här – i mitten av ingenstans!

Bland annat har jag fått se en lärare kyssa en gris, cowboyboots på varannan elev, stått i trettiogradig värme sent på kvällen för att heja på mitt fotbollslag och stannat hemma från skolan på grund av för mycket snö.

utbytesstudent usa blogg

Ha ett öppet sinne

Jag bor inte i en stad full av palmer, eller med skyskrapor runt hörnet, men trots det har jag haft en helt otrolig upplevelse under de månaderna jag har varit här. Inget blir någonsin som man har tänkt sig, och det jag egentligen vill säga i detta inlägg är att alltid ha ett öppet sinne.

Oavsett vart du hamnar under dina tio månader kommer det finnas så många nya saker att se och prova på.

Ett namn på en karta blivit ett liv

Ett utbytesår borde göras till ett riktigt äventyr, och genom att låta ödet bestämma vart du kommer få uppleva den Amerikanska kulturen öppnar du dig för riktigt roliga och nya upplevelser! Jag hade aldrig trott att ett ställe som Kansas kunde betyda så mycket för mig, eller erbjuda så mycket nytt. Nu har ett namn på en karta blivit ett liv på andra sidan jordklotet; och jag är så glad över att jag har fått möjligheten att bo på en plats jag aldrig hade besökt på egen hand!


Lina bloggar från Kansas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i USA? Tveka inte att ansöka redan idag!


Ansök till ett high school-år