Är utbytesåret värt det?

ta vara på chansen som utbytesstudent


Skulle någon fråga mig hur det är att vara utbytesstudent i USA skulle de få olika svar beroende på vilken dag de frågade mig.

Precis som hemma i Sverige har jag även här i USA bra dagar, men även sämre dagar. Vissa dagar är hemlängtan tuff, medan andra dagar fasar jag hemresan och att behöva lämna mitt liv här.

Vissa dagar saknar jag hur jag i Sverige kan åka vart jag vill, när jag vill med buss eller tunnelbana, medan andra dagar undrar jag vad jag kommer göra utan alla härliga bilturer med kompisar när vi sjunger med till någon countrysång på radion.

Ångrar aldrig att jag åkte

Skulle någon fråga mig om det är värt att åka på utbytesår, och om jag är glad över att jag bestämde mig för att göra det så är svaret "ja!" varje gång. Även om jag har haft en kass dag och saknar Sverige mer än någonsin så skulle jag aldrig ångra att jag åkte.

Minnena jag har fått här hittills betyder så mycket och jag kommer alltid komma ihåg mitt amerikanska liv. Saker jag idag stör mig på här, som att folk måste åka bil överallt, eller hur enformigt det är med samma schema varje dag i skolan vet jag redan nu att jag kommer sakna så mycket när jag åker tillbaka till Sverige.

emmas blogg utbytesstudent usa

Provat på många nya grejer!

Jag har provat så många nya grejer som jag aldrig trodde att jag skulle få göra: western ridning, volleyboll, amerikanska fotbollsmatcher, homecoming och thanksgiving är några av de större grejerna.

Men jag har även provat på många andra grejer som jag aldrig skulle ha gjort om jag stannat i Sverige istället för att åka hit, som att äta frukost på Steak’n Shake tre dagar i rad i pyjamas utan varken smink eller fixat hår, prata engelska så mycket så att svenska känns konstigt, komma till skolan klädd i mjukisbyxor och munkjacka utan att någon ens anmärker eller tittar konstigt på en och tvingas lyssna på country-musik så mycket så jag tillslut sitter här med i alla fall 10 country låtar på min mobil.

Kommer alltid kännas som hem för mig

I början av mitt utbytesår skrev jag ett inlägg om att det inte alltid blir som man tänkt sig. Där skrev jag om att jag hoppades på att hamna i Florida, men istället hamnade i Illinois i en liten stad som består till 95% av majsfält.

Men redan då, efter bara 2 månader visste jag redan att jag inte kunde önska mig något bättre. Och nu, efter halva året, så kan jag inte se mig någon annan stans än mitt ute i ingenstans i staten jag aldrig hade hört talas om förut. Det här kommer alltid känns som hem för mig.

Uppskattar det jag innan tog för givet

Halvvägs in i mitt utbytesår och jag känner att jag har lärt mig mer än vad jag har gjort de senaste 10 åren av mitt liv. Kanske inte akademiskt sett, för helt ärligt, skolan är som att vara tillbaka i femman igen.

Men jag har lärt mig så mycket om mig själv, om att uppskatta familj, vänner och vardagen, jag har lärt mig om hur folk kan se på grejer som t.ex. religion helt olika, men ändå vara riktigt bra kompisar, om hur mycket saker jag tog för givet i Sverige och hur underbart det är att lära känna nya människor. Och det här är bara några exempel.

Är det värt det?

Vad jag vill säga är att har du chansen att åka på ett utbytesår, ta den, det är inget du kommer att ångra.

Var beredd på att det är tufft ibland, och de kommer vara tuffa dagar, men det kommer även vara minst lika många bra. Förvänta dig ingenting innan du åker, för det blir aldrig som du tänkt dig, men även om du inte kommer få leva i en High School-film, så kommer det bli riktigt bra, om du ser till att det händer. Det är upp till dig, du kommer lära dig att ta tag i saker själv, och se till att de händer.

Jag kan tänkta mig att det är många i Sverige just nu som funderar på om det verkligen är värt att åka på ett utbytesår, värt att lämna familj och vänner och ta studenten ett år senare? Nu vet ni i alla fall att mitt svar är ja, det är värt det, och jag tycker att alla som har chansen borde ta den!


Emma bloggar från Illinois under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Illinois? Med oss på Explorius kan du lägga till Illinois som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år