6 saker jag har lärt mig under mitt utbytesår i USA

saker jag lärt mig under utbytesår usa

1. Att prata engelska

Innan jag åkte till USA  tyckte jag att jag kunde prata flytande engelska, men det är inget jämfört med vad jag kan nu.

När jag någon månad in i mitt utbytesår drömde på engelska visste jag att jag var på god väg, och nu skulle jag vilja påstå att jag är tvåspråkig. Det är galet hur normalt och bekvämt det är att prata engelska nu, det enda jobbiga är när man inte kan bestämma vilket språk man vill tänka på innan man somnar på kvällen eller vilket språk man ska räkna på.

2. Att religion faktiskt inte spelar någon roll

Visst visste jag det innan, teoretiskt sett, men helt ärligt är det ingen inom min närmsta krets hemma i Sverige som är religiös. Så visst undrade jag lite hur det skulle vara att leva med religiösa personer och även gå till en skola där majoriteten av personerna är religiösa.

Jag var lite orolig eftersom religion kan vara ett känsligt ämne och ville inte att det skulle uppstå konflikt osv, särskilt eftersom jag inte alls är religiös. Men var orolig helt i onödan, nu vet jag att det inte spelar någon som helst roll. Känner att jag har fått bättre förståelse för religion vilket är något bra eftersom det är väldigt många i världen som är religiösa.

3. Att folket som lever i USA också är människor

Känner mig nästan lite dum nu i efterhand. Inte för att jag trodde att amerikanare var aliens eller så, men det finns så många stereotyper om alla sorts folk, amerikanare är si, svenskar är så och japaneser är på det sättet.

Men trots alla skillnader mellan länderna, så är folket desamma.

För efter mitt utbytesår har jag inte bara kompisar från USA, men också Sydkorea, Thailand, Nya Zeeland, Slovakien och Brasilien bland många andra. Trots att det är så mycket som skiljer alla dessa länder åt, politiskt sett fungerar de olika, skolan är uppbyggd på olika sett, sociala normer är olika (och de här är bara några av alla skillnader), är trots det folket så lika.

Folket i skolan här har samma problem och funderingar som jag. Självklart är inte allt exakt samma, men det är från de bitarna man kan lära sig saker. För även om jag nog är den som har lärt mig mest, kan jag med säkerhet påstå att nästan alla på min skola har lärt sig något av att ha mig där under det här året.

4. Hur mycket jag älskar Sverige

Inget illa ment mot USA eller så, utan jag ser fram emot att komma tillbaka hit igen, men Sverige är ett riktigt bra land. Aldrig trodde jag att jag skulle sakna kollektivtrafik och kunna dricka vatten direkt från kranen så mycket som jag gör.

”Borta bra men hemma bäst” stämmer in på bra på många sett, och det är en riktig ögonöppnare att förstå hur lyckligt lottad man är och hur bra man faktiskt har det, känner att jag har blivit mer tacksam över allt jag har efter att ha insett att alla faktiskt inte har det så bra.

5. Hur cool världen är

Ganska ofta hör man folk säga ”It’s a small world” men enligt mig är det de exakt motsatta. Under mitt utbytesår har jag insett hur stor världen är, hur mycket det finns att se och hur många möjligheter det finns, och jag känner att jag kan göra vadsomhelst, och det är en himla bra känsla.

6. Hur snabbt man blir som familj med andra utbytesstudenter

Missförstå mig inte, älskar min värdfamilj och har verkligen fått vänner för livet här. Men bandet man får med andra utbytesstudenter är något speciellt. Det är ingen annan som förstår dig bättre under ditt utbytesår, ingen hemma i Sverige, och ingen amerikan. Utan en annan utbytesstudent kommer förstå exakt var du går igenom när det är tuffare, och hur bra allting är när livet känns perfekt.

Jag har verkligen haft ett sjukt bra utbytesår, och det känns så sjukt konstigt att jag har mindre än två veckor kvar här i Illinois nu innan det är dags för Year End Camp i Washington D.C. och sen semester med min familj innan det är tillbaka till Sverige igen. Men under det här året känner jag verkligen att jag har vuxit upp och lärt mig sjukt mycket, inte bara akademiskt sett, men om så mycket annat, om saker man inte riktigt kan lära sig från böcker eller ett klassrum.

Ett utbytesår är verkligen en investering i dig själv, något som jag tror är värt väldigt mycket.

Emma bloggar från Illinois under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Illinois? Med oss på Explorius kan du lägga till Illinois som delstatsval vid din ansökan

Ansök till ett high school-år