8 saker jag önskar att jag visste innan mitt utbytesår


1. Du kommer inte vara förberedd

Det spelar ingen roll hur många möten du än går på, hur många bloggar du läser eller hur mycket du pratar med din värdfamilj innan du åket – du kommer inte vara förberedd på allt som kommer hända, och du kommer inte vara i kontroll över allt som kommer hända. Men det är helt okej.

2. Packa inte mycket

Jag hörde det här från alla möjliga håll innan jag åkte, men slängde ändå ner de där extra grejerna som jag kanske skulle behöva när jag insåg att jag fortfarande hade plats i resväskan, gör inte det.

Under ditt år kommer du samla på dig grejer, det är oundvikligt. Så mycket t-shirts och andra klädesplagg när du inser vad alla andra har på sig och hakar på trenden. Och särskilt om du väljer att köra en sport – du kommer ha så sjukt många t-shirts.

3. Var aktiv i minst en sport eller annan skolaktivitet

Även om du inte är superatletiskt eller jättebra på att sjunga, testa en sport eller var med i musikalen. Du kommer inse att de flesta har någon form av träning i två timmar efter skolan slut varje dag. Även om vissa tar det väldigt seriöst så är många med bara för att vara med kompisar och man lär känna sjukt mycket folk.

Så det spelar ingen roll om du är bra eller lite sämre, du kommer få massor av minnen och lära känna så mycket härligt folk!

4. Börja blogga direkt ...

... och gärna minst några gånger varje vecka. Inte bara blir det lättare för familj och vänner där hemma att följa dig, men det är sjukt kul att titta tillbaka på gamla blogginlägg och se vad du gjorde och vad du tyckte om allt i början av året.

Alternativet är ju att ha en dagbok, men det kommer redan vara svårt att ha kontakt med alla där hemma, så bloggen hjälper väldigt mycket!

5. Var inte orolig över att gå upp i vikt

Överallt läser man att du kommer gå upp i vikt under ditt utbytesår, men också att man tappar allt när man kommer hem igen. Och jag var, som säkert många andra, orolig över det. Men bara för att du åker till ett annat land betyder inte det att du automatiskt lägger på dig 5 kg. Om du är van vid att äta nyttigt så finns det inget som stoppar dig från att fortsätta med det här.

Om din värdfamilj inte äter jättemycket så är det bara hänga med på nästa shoppingrunda och köpa lite nyttiga grejer som typ fullkornsbröd och frukt själv, svårare än så är det inte. Särskilt om du ser till att fortsätta vara lika aktiv som du var i ditt hemland så kommer det inte vara några problem att behålla din normalvikt om det är det du vill.

6. Du kommer ha hemlängtan

Folk sa det till mig innan jag åkte, och varje gång jag hörde det så tänkte jag att det kanske är sant för alla andra, men inte för mig, jag vet ju att jag ser dom snart igen.

Men alla kommer längta hem någon gång. Kanske är det när du vinner din friidrottstävling och önskar att dina föräldrar kunde vara där och se, eller kanske är det när du vet att din familj sitter i soffan och tittar på mellon och du önskar du kunde vara där med dom. Alla kommer längta hem, och det är helt okej, det är en del av utbytesåret.

7. Det kommer vara tufft

Du kommer ha stunder som är sjukt jobbiga, och stunder som är några av de bästa i ditt liv. Du kommer ha en vardag här med, precis som i Sverige, även om de antagligen ser lite annorlunda ut. Men din upplevelse är helt upp till dig, ingen är den andra lik och du bestämmer om du vill göra det mesta utav det du har eller inte.

8. Ta vara på tiden

Allt kommer gå sjukt snabbt, och helt plötsligt så kommer du bara ha några dagar kvar av ditt utbytesår. Så ta vara på alla stunder du får och var social, prata med så mycket folk som möjligt och ta chansen att prova nya grejer!

Emma bloggar från Illinois under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Illinois? Med oss på Explorius kan du lägga till Illinois som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år