Att hitta vänner under utbytesåret

vänner utbytesstudent

En stor faktor som gjorde att jag bestämde mig för att göra ett utbytessår i USA är att jag redan spenderat 3 månader i Australien där jag levde ett vanligt vardagsliv. Visserligen med min riktiga familj men det var en helt fantastiskt upplevelse som ledde mig till mitt beslut om ett utbytesår.

I Australien hade jag turen att få vänner redan första dagen som jag höll ihop med resten av min tid där. När jag bestämde mig för att åka till USA föreställde jag mig att det skulle vara precis lika lätt och snabbt att skaffa vänner. Jag som alltid har varit extremt socialt och omgett mig med massa människor, men så blev inte riktigt fallet.

Många nyfikna frågor i början

Min första dag i skolan gick relativt bra, alla var jättetrevliga och öppna. Precis så som amerikanare är!

De pratade villigt med mig och frågade en del frågor om Sverige. Jag träffade flera människor jag tyckte om på en gång och hade fortfarande inställningen att skaffa vänner skulle bli hur enkelt som helst.. Men när tiden gick så tappade folk intresset.

Det var deras senior year och alla hade redan sina grupper. Detta lämnade mig i en helt ny och främmande situation. Helt plötsligt kunde jag spendera hela helger hemma med min värdfamilj görandes ingenting. Jag rekommenderar starkt att aktivera dig i skolan så mycket som du bara kan. På det sättet har du ofta mycket uppbokat och träffar mycket människor (jag har tidigare skrivit ett inlägg om sport)Kom nära andra utbytesstudenter

Missförstå mig inte när jag säger att det var svårt att skaffa vänner. Jag hade alltid folk att umgås med i skolan, sitta med på lunchen och vara med i mina klasser. Det var utanför skolan jag i början lätt kunde känna mig rastlös och ensam.

Jag sökte mig ganska snabbt till andra utbytesstudenter på min skola vilket jag av någon anledning var väldigt negativt inställd mot i början, men detta kunde inte jag vara gladare för. Då min värdfamilj inte hade möjligheten att köra mig särskilt ofta bodde jag runt 2 gånger i veckan hos min spanska kompis Celia som bodde bara 5 minuter ifrån skolan.

Jag blev jättenära med henne och hennes värdfamilj och några av mina bästa minnen är från mina kvällar tillsammans med dem. Andra utbytesstudenter är även de enda som verkligen förstår vad du går igenom samt att du får livslånga vänner världen över! 

Det var naturligt, lätt och roligt!

Månaderna gick och jag testade på fler sporter och aktiviter. Ibland umgicks jag med någon på fritiden men det var så mycket mindre än vad jag var van vid hemma i Sverige och inte nära vänner på alls samma sätt. I mars började jag acceptera att mitt utbytesår inte skulle vara fyllt med vänner utanför skolan.

Jag hade min fantastiska värdfamilj och Celia. (sen självklart alla de vänner jag hade i skolan) Det var dock nu den gruppen som jag alltid satt med på lunchen började bjuda med mig på grejer. Redan efter första gången vi träffades utanför skolan klickade vi direkt. Det var naturligt, lätt och roligt. Från och med mars flög tiden förbi.

Vi spenderade så många kvällar tillsammans på ett cafe nere i Portland, filmkvällar och även några Hikes. De sista månaderna var absolut de mest fartfyllda och där jag fick som mest vänner, äntligen hade jag det där jag längtat efter!Lärde mig mycket de första månaderna

Det störde mig länge att jag fick mitt nära umgänge såpass sent och att det då bara var runt 3 månader kvar av mitt utbyte, men nu när jag är hemma i Sverige igen ser jag hur mycket jag lärde mig från de där första månaderna. Jag var så ovan att inte alltid ha kompisar runt mig eller saker att göra att det hjälpte mig få en mycket större förståelse för andra människor men även mig själv, och vem vet? Jag kanske inte alls skulle ha den fantastiska relationen med min värdsyster eller Celia om mitt år var fyllt med vänner från början.


I slutet av mitt år hade jag och min spanska vän en hejdå-fest som blev fylld med människor som vi träffat under vårt år. Amerikanare är oftast väldigt mycket öppnare än oss svenskar och accepterar dig snabbt som vän. (Även om det tog mig ett tag att inse detta) Ditt utbytesår kommer med största sannolikhet inte vara så som du har tänkt dig, men det betyder inte att det är något dåligt. I slutändan hjälper allting dig att växa och det gäller att lita på att allt oftast löser sig. För det gör det.

Alice bloggar från Oregon under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Oregon? Med oss på Explorius kan du lägga till Oregon som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år