När utbytesåret tar slut
"Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory" 

För 10 månader sen kändes det som om den här dagen aldrig skulle komma, men nu står jag här. 309 dagar senare och påväg hem. Jag klarade det.

Innan jag åkte sa alla tidigare utbytesstudenter att ett utbytesår är något som du måste uppleva och det är först nu jag riktigt förstår vad de menade. För hur ska jag förklara ett helt liv? Hur förklarar man en känsla? Ett utbytesår är så mycket.

Det är så mycket tårar, skratt och upplevelser. Det är så annorlunda från någonting du kommer att uppleva och att lämna USA är det svåraste jag någonsin har behövt göra. För du säger inte längre hejdå till främlingar, du säger hejdå till familj och vänner. Det är även inte längre bara för 10 månader, det är för alltid.

Självklart kan du komma tillbaka och hälsa på men det där livet du levde där kommer aldrig komma tillbaka på samma sätt. Något som jag inte riktigt förstod förens dagen innan jag åkte. Veckorna innan jag åkte valde jag att enbart fokusera på det positiva med att komma hem. Att äntligen få träffa familj/vänner igen, äta lösgodis och ta tåget. Allt var så himla overkligt sista veckan, det var så mycket människor som jag var tvungen att säga hejdå till och jag förstod inte riktigt innebörden av det.Då jag har 5 värdsyskon och 3 av dem är ganska små så sa jag hejdå till dem kvällen innan jag åkte. Detta var så extremt jobbigt och vi alla satt och grät i minst 40 minuter. Även nästa dag på flygplatsen var det mycket tårar och jag grät hela mitt första flyg. Helt plötsligt var jag påväg hem, mitt år var slut. Vad hände med mina tio månader?

Washington DC var ett perfekt avslut samtidigt som det var så skönt att inte komma hem på en gång efter du sagt hejdå till alla. Det var ett bra sätt att ventilera och diskutera olika känslor med andra utbytesstudenter som bättre kan förberedda dig på att komma hem. Utöver detta fick du ju även utforska allt som DC har att erbjuda.

Nu har jag varit hemma i en vecka och jag är så stolt över mig själv. Jag flyttade till ett främmande land med främmande människor och ett främmande språk. Här lyckades jag bygga mig ett liv, skaffa vänner och en extra familj. Ett utbytesår är svårt och du kommer behöva kämpa lite varje dag men det är också så underbart och unikt. Jag vet att jag kommer att ha med mig denna upplevelse vad jag än gör i livet och det har ändrat mig på mer sätt än jag kan förklara.

Till er som har denna resa framför er, njut. Era 309 dagar går fort och snart sitter ni där på planet hem igen. Explore, dream, discover. 

Alice bloggar från Oregon under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Oregon? Med oss på Explorius kan du lägga till Oregon som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år