En helt ny religion

När jag den 30 mars 2015 fick det där efterlängtade från min kontaktperson som berättade vart och med vilka jag skulle spendera mitt kommande år i USA var det första som tog min uppmärksamhet deras religion."Kyrkan av de sista dagars heliga".

Även känd som Mormonism. 

Frågor innan avresa

Jag är själv uppvuxen i ett oreligiöst hem och visste inte riktigt hur jag skulle reagera på detta. För det första var jag inte riktigt säker på vad deras religion innebar, frågor som gick igenom mitt huvud var.

Är det inte de som har flera olika fruar? Eller är det de som lever på medeltiden?

Jag började googla och kollade även på en dokumentär. För att vara helt ärlig blev jag ganska skrämd av detta och började oroa mig för mitt år.

Min familj verkade hur mysig som helst

Jag pratade igenom det noga med mina föräldrar och jag mejlade med både min kontaktperson, värdmamma och två av mina värdsystrar. Desto mera jag fick reda på om det och på vilket sätt jag behövde var involverad i religionen desto lugnare blev jag. Min familj verkade ju hur mysig som helst!

Nu har jag bott här i runt 3 månader och vardagslivet har ändrats på alla sätt. Varje dag ber vi bordsbön, läser Bibeln och knäböjer i vårt vardagsrum för ytterligare en bön. Detta var något jag oroade mig mycket för innan men jag kan försäkra er om att det inte är några problem. Allting tar sammanlagt max 30 minuter och sen har man hela kvällen att göra vad man vill.

Jag trodde också att mormoner skulle vara väldigt strikta, tråkiga och stela människor vilket verkligen INTE är fallet. De är väldigt glada, kärleksfulla och roliga. De har en helt annan syn på livet och har oftast väldigt ovanliga åsikter för oss svenskar. Det finns många saker som jag och min värdfamilj inte kommer överens om men det har inte påverkat vår relation. Det handlar om respekt från bägge parterna.

Lärt mig mycket om mig själv

Jag kommer inte ljuga och säga att det inte har varit några utmaningar, för det har det. Varje söndag är det tre timmar i kyrkan vilket har varit svårt men intressant. Det finns så många saker jag inte håller med om och som är svårt för mig att hantera. Att inte kunna utrycka sina åsikter så som man vill och att inte tro på det alla andra gör är inte lätt. Jag har däremot lärt mig väldigt mycket om mig själv, vem jag vill bli och vad jag tror på.

Att bo i en mormonfamilj kommer att bli en utmaning och en väldigt annorlunda upplevelse. Jag älskar min familj så mycket och är glad varje dag för att jag hamlade där jag gjorde. Varje utbytesår kommer att vara fylld av utmaningar, glädje och människor du kanske inte alltid har samma åsikter som. Detta är okej. Det behöver inte påverka er relation eller ditt år.

För i slutändan är vi ju ändå här för att se och lära oss om något annat, eller hur?

Alice bloggar från Oregon under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Oregon? Med oss på Explorius kan du lägga till Oregon som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år