Om Speech & Debate club på High School

usa high school klubb debatt

En chans att förbättra min engelska

Jag har under hela mitt liv varit en väldigt utåtriktad person som debatterar mina åsikter och hatar att ha fel. Jag valde därför att ta en speech klass för att utveckla min engelska och mitt sätt att framföra ett tal.

I den klassen träffade jag en kille som var med i speech and debate laget. Jag var tidigare medveten om att det fanns en sån klubb men helt ärligt så trodde jag bara att det skulle vara konstiga människor där ...

Klubb efter skoltid

Killen i min klass förklarade lite närmare exakt var det var och jag bestämde mig för att ge det en chans. Jag tog med mig en annan utbytesstudent från Spanien och vi båda kände att det var något vi ville fortsätta med. Människorna i klubben var väldigt roliga och sköna samt att det skulle hjälpa vår engelska enormt.

I USA kan man tävla i att debattera och att hålla olika tal. Jag har hunnit åka till tre stora turneringar och har redan lärt mig massa. Det finns flera olika kategorier man kan tävla i men de jag hittills gjort har varit duo interpretation, imprumptu och något som kallas för Parli debatt.

Duo interpretation är i princip som en mindre teater man gör tillsammans med en partner, bara att man inte får kolla eller röra vid varandra. Parli debatt är en typ av debatt när man får ämnet som ska debatteras 15 minuter innan och impromptu är ett individuellt event när man får ett ämne 30 sekunder innan man ska prata om det i 5 minuter.

Tredjeplats i debattävling

Min favorit är impromptu som jag faktiskt gjorde för första gången nu i helgen. Jag gjorde det mest som en kul grej emellan mina ronder av debatt och duo, jag hade därför inga förväntningar alls på att gå vidare i tävlingen. Hur som helst gick jag vidare till semifinal och sen till final.

I finalen var vi sex stycken och jag fick ämnet "mutural assured destruction". Jag valde då att prata om krig och slutade med att jag kom trea av alla 35 stycken som gjorde imprumpto. För mig blev detta en enorm framgång då det visar precis hur mycket jag har utvecklat min engelska.

Något jag verkligen kan rekommendera

Om ni är som mig och gillar att debattera och framföra er åsikt är detta verkligen något jag kan rekommendera. Jag har hittat väldigt roliga människor och vänner i laget och på olika turneringar som är fullt normala människor. Speech and debate är också något som inte finns i Sverige så om du är intresserad, GÖR det. Det skulle vart så synd om jag valde att inte göra det här på grund av fördomar och missade den upplevelse och vänner som jag har fått.

Alice bloggar från Oregon under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Oregon? Med oss på Explorius kan du lägga till Oregon som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år