Humanities – ett annorlunda skolämne

skolämne på High School i USA

Mina första två veckor i amerikansk High School var fylld med byte av klasser och förvirring. Det tog ett bra tag innan jag äntligen fick ordning på mitt schema men jag är väldigt glad att jag tog mig tiden att få de kurser jag ville.

Ett val jag aldrig kommer att ånga

En kompis till min värdsyster berättade för mig att hon sitt senior year hade tagit en kurs som heter Humanities. Hon sa att det var något jag bara MÅSTE ta och att den kursen hade förändrat henne för alltid. Jag bestämde mig därför att byta ut min vanliga engelska emot Humanities, och det valet kommer jag aldrig att ångra.

Insett så mycket om mig själv

Så vad är humanities?

Humanties är en kurs där du lär dig om dig själv. Du lär dig om människor omkring dig och vårt egna destruktiva beteende. Min lärare är helt fantastisk och han ifrågasätter oss och vårt samhälle på ett sådant självklart sätt. Under de 4 månader jag har tagit klassen har jag insett så mycket om mig själv och sättet vi människor beter sig.

En chans att öppna upp sig

Ibland är kursen lite som terapi, vi sitter allihopa i en cirkel och min lärare ber oss att diskutera ett ämne. Något som ni kommer att märka med amerikanare är att de är mycket mer involverad i skolan. De svarar villigt på frågor och öppnar upp sig mycket mera. En av sakerna som påverkade mig mest var när vi hade en sån här cirkel och diskuterade olika “tensions” i våra liv. Folk öppnade upp sig och pratade om det mest privata i deras liv vilket för mig var helt otroligt. Jättemånga grät och energin i rummet var något jag aldrig tidigare upplevt, det fick mig att inse hur mycket vi människor gömmer undan och hur lite vi egentligen vet om varandra.

Vi har också läst en bok som heter “Tuesdays with Morrie” som verkligen har fått mig att fundera. Den handlar om en gammal man som blir sjuk i cancer och snart behöver hjälp med alla vardagliga saker. Morrie har tidigare jobbat som lärare och boken handlar om hans sista lektioner med en av hans tidigare studenter. Lektioner om hur man älskar, lever och tar sig an döden. Detta är baserat på en sann händelse och känslorna samt diskussionerna som kom upp utifrån detta har ändrat mitt perspektiv på livet.

Något annorlunda från Sverige

Jag är medveten om att allt detta låter väldigt smörigt och konstigt men jag kan lova er att ni inte kommer ångra att ta den här klassen. Den är annorlunda från någonting du kommer att uppleva i Sverige och den kommer att förändra dig på så många sätt. Den är obekväm, annorlunda och personlig. Men sakerna jag lär mig där är något som kommer jag kommer att ha med mig resten av mitt liv.

Alice bloggar från Oregon under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Oregon? Med oss på Explorius kan du lägga till Oregon som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år