Min comfortzoneInnan jag åkte iväg på mitt utbytesår fick jag hela tiden höra att jag skulle “kliva ut ur min comfort zone”. Alltså heeeela tiden, på Explorius get ready-möten, på bloggar, från tidigare utbytesstudenter och från blivande utbytesstudenter. Till slut ville jag inte höra mer om den här omtalade comfortzonen. Nu har jag insett att det är ett av de bästa tipsen jag har hört i samband med mitt utbytesår.

För er som inte riktigt fattat grejen och syftet med det här så är “comfort zone" det engelska ordet för “bekvämlighetszon". Dock låter det mycket coolare på engelska så därför använder vi det. Hela det här uttrycket innebär att man ska våga göra saker som man normalt sett inte gör. Om man är en blyg person kanske det innebär att man går fram och pratar med en främmande person TROTS att man känner sig jätteobekväm eller att man tackar ja till att följa med åka pariserhjul TROTS att man är höjdrädd.
Varför ska man då “kliva ut ur sin comfort zone” just under sitt utbytesår? Jo, för att få det bästa året någonsin! Ditt utbytesår kommer inte bli särskilt bra om du bara gör det som du känner dig helt bekväm med, för jag kan lova dig att inte särskilt mycket kommer att kännas helt bekvämt i början. Att flytta till ett nytt land där du inte känner någon och inte kan språket är redan ett stort kliv ut ur din comfort zone. Tyvärr räcker det inte med att flytta. När du väl är i ditt värdland måste du anstränga dig och göra saker som du inte alltid känner dig helt bekväm med. Redan efter fyra veckor i Storbritannien kan jag konstatera att jag har gjort många saker utanför min comfort zone som har lett till något bra.

  • Jag har gått med i en orienteringsklubb med bara killar. När jag kom till första träningen var jag jättenervös, men nu i efterhand förstår jag inte riktigt varför. De har varit jättesnälla mot mig och jag har upptäckt hur vackert hedlandskapet är här och hur många taggbuskar det finns i skogen.
  • I fredags spelade jag netball för första gången. Jag förstod nästan ingenting. Det går i alla fall ut på att man ska få bollen i en basketkorg utan platta bakom. Hur som helst var det superroligt och något jag vill fortsätta med.
  • Det kanske viktigaste av allt är att jag har pratat med personer i skolan. Jag satt med några tjejer på lunchen under de första dagarna, men det kändes inte helt rätt. Därför bestämde jag mig för att sätta mig vid ett annat bord och fy vad det var jobbigt. I efterhand är jag jätteglad över det för vi har så roligt tillsammans nu. 


Snälla, våga gör saker du vanligtvis inte skulle göra. Det kan gå jättebra, det kan bli en flopp. Men vad spelar det för roll? Om det går jättebra har du verkligen lyckats med något! Om inte är det bara att se det som en erfarenhet och fortsätta pröva nya saker.


Anmäl dig till ett high school-år