KulturskillnaderNu har jag bott i England i över två månader och även om det är ganska likt Sverige finns det en del saker som skiljer sig åt. I det här inlägget tänker jag nämna några stora och några mycket små skillnader som jag har uppmärksammat sedan jag kom hit.

En av de första kulturkrockarna jag upplevde hände redan första dagen hemma hos min värdfamilj. Jag trodde att vi skulle äta lunch, alltså lagad mat, men framåt eftermiddagen fick jag göra en macka till lunch för att inte svälta ihjäl. Jag visste ju att jag bara skulle äta smörgås till lunch när det var skola, men jag fick en smärre chock när jag insåg att det kommer att vara så även på helgerna. Nu har det blivit helt normalt för mig att bara äta mackor till lunch. Det är snarare konstigt att äta lagad mat mitt på dagen.En annan sak som jag har lagt märke till är att vara artig. Det här med artighet är något engelsmännen är riktigt duktiga på. De tycker dessutom att det är viktigt. Man säger “good morning” när man kliver på bussen (om det är morgon så klart) och thank you när man kliver av. När man träffar någon frågar man alltid “How are you?” och småpratar lite, oftast om vädret. Småprat är vi svenskar allt ganska dåliga på. Nu har jag vant mig vid det här. Tidigare var jag nog en person som inte gjorde allt detta, men nu känns det helt naturligt och det vore konstigt att inte göra det.En tredje sak är att man alltid kan prata om vädret. Förra veckan var det så pass varmt ute att jag kunde ha en tunn långärmad tröja på mig, men nu har det börjat bli kallt ute och i veckan har det till och med varit minusgrader på morgonen och jag har fortfarande ingen vinterjacka. Temperaturskillnaderna har lett till långa väderdiskussioner kan jag lova för engelsmän älskar att prata om vädret. Även jag har börjat göra det. På nyheterna börjar reportrarna till och med att beskriva hur vädret är innan de rapporterar om sina ämnen.
Dessutom är husen ganska kalla. Jag går konstant runt i tofflor och i min värdfamilj sätter vi bara på värmen om det blir alldeles för kallt i huset. Värmen är på ett tag och sedan stängs den av igen när det har blivit tillräckligt varmt, vilket gör att det är kallt ganska snart igen. För att värma sig lite dricks det mängder med te. Fördomarna om engelsmännens tedrickande skulle jag faktiskt säga stammer. Mina värdföräldrar dricker flera koppar per dag och många har med sig en termos med te till skolan.Tänk vad mycket man får uppleva när man bor i ett främmande land i en värdfamilj under längre tid och inte bara vistas i landet som turist i några veckor. Ta chansen och tillbringa ett år någonstans för att även få uppleva de små finesserna :)

Anmäl dig till ett high school-år