Kontakt med Sverige

Vi alla vet att det inte är helt enkelt att flytta till ett nytt främmande land helt på egen hand samtidigt som familjen stannar i Sverige. Visst, det ger oss möjlighet att växa som person och göra saker utan mamma och pappa. Större delen av livet kommer vi ju trots allt bo utan dem. Som tur är, är det ganska enkelt att ta upp telefonen och ringa hem. Dock kan det vara problematiskt om man gör det hela tiden för då missar man ju hela upplevelsen med att vara iväg.

Mysig stad

För mig har det varit superviktigt att det är jag som tar kontakt med min familj och inte tvärtom. Jag har varit lyckligt lottad och inte fått hemlängtan av att prata med min familj i Sverige. På ett eller annat sätt har jag kontakt med någon där hemma nästan varannan dag. Ibland är det ett telefonsamtal på vägen hem från skolan, ibland bara ett superkort meddelande. Jag vet att det finns personer som får extrem hemlängtan av att prata med sin familj och sina vänner allt för ofta. Det är något som du inte kan veta innan du åker iväg och därför måste du själv komma underfund med vad som passar dig. Prata gärna om det med din familj och dina vänner där hemma så att de också är med på noterna.

Telefonkiosk

En annan sak som är bra att tänka på när man pratar med familjen eller kompisar hemma är att samtalen inte får ta tid från utbytesåret. Prioritera värdfamiljen och nya vänner före långa samtal med mamma eller pappa. Jag brukar gå på en hel del promenader, både med och utan min värdfamilj. När jag går ensam passar jag på att prata med min familj där hemma. Att ringa på bussen fungerar också bra, men jag har fått en del konstiga blickar när jag sitter där med hörlurarna gömda under håret och pratar högt för mig själv på ett främmande språk.

Det här sista stycket är riktat till föräldrar till nuvarande samt blivande utbytesstudenter. Låt därför era föräldrar läsa de följande raderna.
Som utbytesstudent vet jag att det kan vara/bli tomt på hemmaplan i Sverige, men ni föräldrar måste komma ihåg att låta oss ungdomar leva våra egna liv. Jag kan lova er att vi inte glömmer bort er även om vi inte hör av oss varje dag eller vecka. Tvärtom tror jag att vi utbytesstudenter uppskattar er mer och mer där hemma ju längre tid vi är borta.

landskap

Tilda är utbytesstudent i Storbritannien! Är du intresserad av ett äventyr utomlands? Kontakta oss så berättar vi mer!

Anmäl dig till ett high school-år