Hur är det att vara utbytesstudent?

Jag vet inte om jag kommer att lyckas svara på den frågan för det finns ju så oerhört mycket att säga. Först och främst skulle jag nog vilja säga att det är en enda stor berg- och dalbana som för det allra mesta är extremt rolig.

Som utbytesstudent i Storbritannien får man prova många nya saker som man aldrig skulle ha gjort annars, testa hur det är att leva i en annan kultur, få en till familj och träffa massor med nya människor från olika delar av världen.

På vardagarna skulle jag generellt säga att livet är ganska lugnt. Vi går ju i skolan och sedan finns det faktiskt inte så mycket tid över till annat än värdfamilj och läxor.

Ett av mina absolut bästa tips till dig, som funderar på att åka iväg som utbytesstudent, är att göra så stor del av läxorna som möjligt under veckodagarna så att du har helgerna fria att hitta på saker med värdfamilj och kompisar. Jag kan lova dig att det absolut är värt att “slösa” bort en kväll på en uppsats om det innebär att du är läxfri under helgen.

Kompisar på promenad

På helgerna är jag oftast iväg på lite olika äventyr i varierande grad. Jag har bland annat åkt för att shoppa och vara turist i närliggande städer.

I början av mitt utbytesår utforskade jag Torquay och området runt omkring. Jag gjort en del utflykter tillsammans med min värdfamilj.

Tillsammans med kompisar har jag ätit mängder med mysiga caféluncher, varit iväg och bowlat eller bara hälsat på någon för att prata eller titta på film. Alla helger har naturligtvis inte sett ut så här, men många av dem har faktiskt gjort det för jag vill utnyttja tiden jag har här till fullo.

Det gäller att passa på och göra så mycket som möjligt. Ett utbytesår varar ju inte för evigt.

Promenad i dimman

Jag skulle nog vilja säga att vi utbytesstudenter har ganska stor möjlighet att hitta på en hel del saker. Om jag pratar med mina värdföräldrar och berättar om mina planer, vart jag ska och när jag kommer tillbaka är de mycket öppna och tillåtande.

Generellt sett kan jag nog påstå att lokaltrafiken i Storbritannien är ganska bra. Det går att ta sig till ganska många områden, både i närheten och en bit bort, utan att behöva betala dyrt för resorna. Med mitt busskort, som jag har för att ta mig till och från skolan, kan jag dessutom åka till en del platser utanför Torquay.

Utbytesstudent bakom ett träd

Att åka iväg som utbytesstudent innebar att jag flyttade för första gången i mitt liv. Jag har alltid bott i samma stad och hus så det var en stor förändring. I början av året kände jag mig som en turist, men ju längre tid jag har tillbringat här desto mer känner jag mig faktiskt som en Torquaybo.

Ett snabbt sätt att lära känna sin stad eller sitt område är att gå på promenader. Sedan jag kom hit har jag gått på många både korta och långa promenader, vilket har resulterat i att jag hittar ganska bra. Ge dig ut och gå helt på känsla. Promenera på gator som ser trevliga ut eller sikta på ett speciellt landmärke.

När du känner dig nöjd är det ju bara att använda mobilen för att lätt som en plätt hitta tillbaka.

Tilda bloggar från Torquay under sitt utbytesår i Storbritannien. Vill du också plugga på high school i Torquay? Med oss på Explorius kan du lägga till Torquay som storstadsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år