Speciella events

Att gå i engelsk skola, bo i värdfamilj och hålla igång med aktiviteter börjar bli vardag nu så då passar det bra att November bjuder på några speciella event! Följande tre event har jag aldrig tidigare firat/deltagit i så det var oerhört intressant, fascinerande och, i de två första fallen, kul att få ta del av. Så håll i hatten, here we go:

Bonfire Night – 5 November
Bonfire night grundar sig i den misslyckade Krutkonspirationen 1605 som en långvarig splittring inom den Storbritannien lett till. En grupp (inkluderande bland annat Guy Fawkes och Robert Catesby) försökte spränga parlamentet och den engelsk-skotska kungen, James I/VI. Konspirationen avslöjades och upphovsmakarna ställdes inför rätta. Sedan 1606 har detta firats varje år den 5 november på sätt som påminner om Valborgsmässoafton. Min värdfamilj och jag åkte till ett manor house där de hade en brasa (traditionellt sätt så brukar de lägga en halmgubbe på brasan men vi kom dit lite sent så han hade redan gått upp i rök:)), musik, mat och en fyrverkerishow. Det var en härlig kväll med bra stämning.

English Eccentrics – 10 November
English Eccentrics är ett evenemang som min värdmamma årligen anordnar och Chiara, Yildiz och jag hjälpte till lite och fick därmed vara med på detta. Eventet är en sorts fest med inslag av skådespeleri som hon håller i samma manor house som vi besökte på Bonfire Night och varje år är det olika teman. I år var det 20-tals tema. Jag fick låna en klänning som matchade eran och hår och makeup-artister fixade smink och frisyr i rätt stil. Jag är inte den som sminkar mig ofta men det här var verkligen en kul grej eftersom det var så annorlunda. Själva festen startade med en middagsbuffé följt av en modeshow genom årtiondena, en flashmob (som jag var med i!!!), andra framträdanden och sen allmän dans och häng. Detta var en väldigt speciell kväll som jag är ypperligt tacksam över att jag fick uppleva. Det var en väldigt speciell stämning och dessutom fick jag möjligheten att prata med några väldigt fascinerande människor.Remembrance day – 11 November
Remembrance day eller Stilleståndsdagen är kanske inte upplivande högtiden men något som är oerhört viktigt. Den hålls varje år för dagen då första världskriget tog slut. I år var den ännu mer speciell eftersom det precis gått hundra år sedan kanonerna tystnade. Många väljer att bära en vallmo inför den här dagen men symboliken av denna har dock på senare år dock kommit att bli kontroversiell, de flesta bär den dock för att fira freden och till minne av de som stupade, såväl soldater som civila samt djur i krigstjänst. Jag, Tilda, Yildiz och några andra utbytesstudenter gick till en minnesstund i centrala Torquay där tusentals människor samlades. För oss som svenskar så kan framförallt första världskriget kännas väldigt avlägset av flera anledningar så att uppleva det här gjorde det på något sätt mer… kanske inte verkligt men ändå mindre abstrakt. Lest we forget – det är en fras som ofta används i samband med Remembrance day och för mig var det vad den här dagen handlade om: att komma ihåg, inte glorifiera. När allt kommer omkring är 100 år en väldigt lång tid.


Sara är utbytesstudent i Storbritannien läsåret 2018/19. Under sitt high school-år kommer hon att bloggar och dela med sig av sina erfarenheter, tips och knep! 

Ansök till ett high school-år