Saras utbytesår i StorbritannienJag heter Sara och är 17 år. Jag kommer från Stockholm men året som ligger framför mig kommer jag spendera i Torquay i södra England. Det har gått drygt tio dagar sen jag landade i Gatwick och även om det har varit intensivt så trivs jag verkligen. Här tänkte jag delge några av mina tankar kring den tid jag varit här i England. De första två dagarna spenderade jag i London tillsammans med utbytesstudenter från Sverige och andra länder. Vi hade lektioner om hur vi gör det bästa av det här året som nu ligger framåt och så hade vi sightseeing i staden. Även om London kanske är lite väl hektiskt för mig som tycker Stockholm är i största laget så var det väldigt häftigt att se. Campet var även väldigt bra uppvärmning för engelskan och jag delade rum med den italienska tjejen, Chiara, som jag nu bor i samma värdfamilj som.Det här med att dela värdfamilj med en annan student var jag först lite skeptisk till, kan inte minnas varför längre, men nu tycker jag verkligen om det. Jag och Chiara kommer jättebra överens och hon är jättehärlig på alla sätt. Vi pluggar tillsammans, pratar om allt och får ta del av varandras kulturer utöver den brittiska. Att möta värdfamiljen var något som jag var rätt nervös inför och, helt ärligt, pulsen gick upp rätt ordentligt när vi närmade oss Torquay (det uttalas Tårkii, btw). Min värdmamma mötte upp oss och jag gillade henne från första början. Barnen, som vi mötte lite senare, är också jätteschyssta, även om det tog lite längre att börja interagera avslappnat med dem. Generellt sett var första dagarna i värdfamiljen dock lite trevande, att försöka se hur de gör saker, att utrycka sina behov utan att verka krävande ger upphov till en del tassande, men det gick snabbt över.Skolstarten var tuffare än att komma in i värdfamiljen. Första dagen var det mest lära-känna-aktiviteter men andra dagen, alltså första dagen med lektioner kändes inte särskilt bra alls. Jag kom inte riktigt in i något gäng och lektionerna kändes jättesvåra. Det här löste sig dock och det rätt snabbt. Jag ändrade lite i mina kurser och dag tre lärde jag känna några engelska tjejer som är superschyssta. Igår träffades vi i Paignton och såg en skräckfilm på bio. Skräckfilm är kanske inte riktigt min genre men jag är verkligen glad att jag hängde med för vi hade en riktigt bra kväll.Allt som allt kan jag verkligen säga att jag har fått en bra start. En väldigt bra start till och med. Området är fantastiskt, jag trivs med värdfamiljen och jag har kompisar i skolan. Hemlängtan har jag knappt känt av alls så jag skulle vilja delge några tips (som den expert jag är efter knappt två veckor) som jag tror bidrar till att göra din upplevelse så positiv som möjligt. Here you go:

  • Flytta ut ur resväskan och hitta ett fungerande system för dina kläder. Har du alla dina grejer kvar i resväskan så kommer du alltid någonstans vara en långtidsgäst och inte en del av din värdfamilj. Känslan för dig blir att allt är väldigt temporärt.

  • Håll rent på rummet, bädda sängen och dra upp persiennerna – för din egen skull. Vet inte varför det här funkar så bra men när rummet är iordning är i alla fall jag på mycket bättre humör.
  • Träna. Även om du inte hittar en ny sport du fastnar för direkt eller en klubb så att du kan köra din gamla sport, hitta något sätt att röra på dig ordentligt. Löpning och promenader hjälper dig inte bara att hålla hemlängtan borta och pumpa ut lyckohormoner, det bidrar också till att du lär dig hitta i närområdet. Jag springer på morgonen innan skolan om jag orkar, då är jag ordentligt vaken och har eftermiddagen fri. Dessutom så har vi kust mot öster här så det är fantastiskt vackert att springa längs stranden!
  • Undvik att ha för mycket kontakt med ditt hemland när du har dina dalar. Dalar kommer du ha men att kontakta dina föräldrar, syskon eller kompisar i Sverige då kommer förmodligen bara få dig att känna dig sämre. Risken finns också att din familj blir orolig i onödan och tror att du känner dig nedstämd jämt, även om det bara är tillfälligt. Jag har ringt mina föräldrar två eller tre gånger när jag har varit på bar humör och då har det bara haft positiva effekter. När jag är på sämre humör pratar jag istället med min värdmamma eller Chiara som är här och har lättare att hjälpa mig att komma på bättre tankar.
  • Testa nya grejer, även om det inte är något du självmant skulle göra. Vare sig det är att gå på en bonsaiutställning (osäker på hur jag hamnade där men det var klart fascinerande), testa på kenpo (galet kul btw) eller att ha hummus på riskakor (testa det, det är fantastiskt!) så är detta något som verkligen kan berika din upplevelse.

Sara är utbytesstudent i Storbritannien läspret 2018/19. Under sitt high school-år kommer hon att bloggar och dela med sig av sina erfarenheter, tips och knep! 

Ansök till ett high school-år