Pluggtips

Jag vill alltid prestera på topp, vare sig det gäller skola, hobbys eller sport. Det är inget som har förändrats under det här året men jag har däremot behövt inse att bara hårt jobb och mycket spenderad tid på plugg kan vara relativt fruktlöst slit och slösade timmar om man går tillväga utan någon specifik strategi.

Jag tänkte därför ge några tips som kan effektivisera ditt plugg och se till att varje nedlagd timme räknas.

Flashcards

Handskrivna läxor

Ganska enkelt men välbeprövat. För historia fungerar de bra för att komma ihåg specifik fakta, i engelskan för att memorera litterära verkningsmedel, i matte kan de hjälpa med formler. Jag gjorde misstaget att jag inte gjorde några kort förrän jag började repetera seriöst inför vårproven vilket innebar att jag inte effektivt kunde använda den här metoden.

Att skriva ner nyckelinformation som event, formler och begrepp samma dag som du har läst eller hört det hjälper för att kunna plugga effektivt. En metod som är rätt framgångsrik är att ha kort som du repeterar varje dag, varannan dag, en gång i veckan och en gång i månaden. Om du svarar rätt så flyttar kortet “upp” en grupp och svarar du fel så hamnar de i varje-dag-gruppen igen.

Belöningar

Vacker utsikt över kusten

Även om det kan vara kul att plugga så är det viktigt att belöna sig själv för att hålla motivationen uppe. Vad belöning kan vara kan variera: det kan vara allt från en promenad, till chips eller en kvart på Instagram, vad som är mer viktigt är att ett konkret mål ska uppnås innan belöningen kommer, som att fylla i det där diagrammet för hemläxan eller att färdigställa planeringen av en uppsats.

Det är oftast mer framgångsrikt än att belöningen ska komma efter en viss tid av studerande.

Planering

Goes without saying, really… ändå så lyckades jag själv röra till det på den här fronten. Jag drog en klassiker och pluggade väldigt lite av det som inte var relevant just då men fick gräva ner mig i böcker när proven plötsligt närmade sig.

Genom att spendera lite tid på repetition kontinuerligt över året så hade jag förmodligen behövt spendera mindre tid än jag nu behövde. Att bara ta en timme i veckan och gå igenom ämnen från några månader sen eller bara dina flashcards kan spara dig mycket tid och stress. Kom bara ihåg att belöna dig själv när målet är uppnått!

Sara bloggar från Torquay under sitt utbytesår i Storbritannien. Vill du också plugga på high school i Torquay? Med oss på Explorius kan du lägga till Torquay som storstadsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år