Mitt engelska hemEn och en halv månad har gått och det har gått fort. Nu är det half term (höstlovets brittiska släkting) här och jag tänkte passa på att berätta lite mer om min engelska stad, skola och familj.

  • Paignton/Torquay

Detta är två små kuststäder som mer eller mindre växt samman. Tillsammans har de lite drygt 115 000 invånare och är belägna i södra Devon i England. Kustlinjen kantas av sandstränder, strandpromenader och röda klippor. Längre inåt land är landskapet grönt och karaktäriseras av böljande kullar och vackra lövskogar. Mest förbryllande är nog ändå att det finns palmer här, inte riktigt vad de flesta associerar med England, och apropå det, vädret är skiljer sig mycket från den fördom många har om brittiskt väder. Det är varmt och regnar förhållandevis lite. Solen skiner ofta men det kan också vara rätt blåsigt, särskilt nu när det är höst. Gällande stämningen i området så kan den nog bäst beskrivas som levande. Det här är en plats där folk är avslappnade och otroligt vänliga. I närområdet finns det många vackra och spännande platser att besöka, såsom Brixham, Dartmoor och Teignmouth och en tågresa bort finns Exeter.

  • Skolan

Innan jag åkte och jag berättade att jag skulle gå på en flickskola rynkade många på pannan, för ja, konceptet låter lite föråldrat men i praktiken verkar det dock fungera bra: skolan håller hög nivå och klasserna är lugna. Något annat som vänner och släktingar undrade över var om jag behövde ha uniform. Svaret är nej men vi har en dresscode alla dagar utom fredag då klädseln är fri. Jag studerar i det som lite grovt motsvarar högskoleförberedande gymnasium: sixth form. Det kräver en del självständighet så jag har på den korta tid jag varit här utvecklat min studieteknik väsentligt. På sixth form läser de flesta tre till fem ämnen, i mitt fall historia, engelsk litteratur och media. Eftersom det låga antalet ämnen gör att mycket tid spenderas på varje ämne och det är därför viktigt att du trivs med dina val, annars kommer det påverka hela din upplevelse. På min skola hade vi möjlighet att byta ämnen fram till mitten på Oktober. Sen så är det värt att nämna det jag oroade mig mest över innan skolan började: kompisar. Som jag nämnde i mitt förra inlägg så hände det inte direkt, men det gick ganska snabbt och nu har jag kompisar som jag hänger med i och utanför skolan. De är otroligt schyssta och har gett mig en genväg in i den engelska kulturen, så även om det är lättare att umgås med utbytesstudenter initialt så gynnar det verkligen dig om du kan hitta engelska ungdomar att vara med. Slutligen så tänkte jag bara säga ja, vi har hus (alltså som lag som hela skolan är indelade i) på min skola vilket är något jag ser fram emot att integrera mig i.

  • Familjen

Min värdfamilj består av en värdmamma, syster, bror, Chiara, den italienska utbytesstudenten, och två hundar. Jag har ett eget rum som är mil över den förväntan jag hade: det är stort, personligt inrett och med havsutsikt. Min värdfamilj är väldigt aktiv och tar ofta med mig och Chiara på sina utflykter och aktiviteter. Med min värdmamma kan jag prata om allt och hon har verkligen peppat mig när jag haft dåliga dagar. Dessutom så har jag fantastiskt nog kunnat fortsätta vara vegan här då hon också är det. Chiara är bland de mest osjälviska och härliga personer jag känner och vare sig vi pluggar, tokdansar i köket en onsdagkväll eller försöker överleva en lite för ambitiös löptur som verkade vara en så bra idé en timme tidigare så har vi alltid jätteroligt tillsammans. Gällande mina sysslor i familjen så inkluderar det lite städning, plocka undan efter middagen tillsammans med de andra, gå ut med hundarna ibland och då och då göra middag. 

Min placering skulle jag vilja se som i det närmaste perfekt. Även om jag har dåliga dagar och saknar mina föräldrar, systrar och svenska kompisar ibland så har jag knappt haft hemlängtan alls: jag trivs här. Så enkelt är det. There’s no place like home and now I have two of those.

Sara är utbytesstudent i Storbritannien läspret 2018/19. Under sitt high school-år kommer hon att bloggar och dela med sig av sina erfarenheter, tips och knep! 

Ansök till ett high school-år