En intervju med mig själv

två kompisar på promenad

Hur anpassar jag mig till vänner och värdfamilj?

Då: Det är två veckor kvar tills jag ska åka på utbytesår till Storbritannien, eller flytta hemifrån eller vad jag nu ska kalla det, jag är verkligen jättenervös! Tänk om jag inte hittar några kompisar, tänk om värdfamiljen inte tycker om mig!

Nu: Jag förstår att du är nervös men jag lovar, du kommer inte ångra det här! Ungdomar i England är som ungdomar i Sverige: du kommer inte komma överens med alla och det kanske tar ett litet tag innan du hittar kompisar men folk i utbytesgruppen är i regel alltid roliga och på för att hitta på något.

De engelska studenterna är väldigt målinriktade generellt men det betyder inte att de inte kommer socialisera med dig, försök att hitta något gemensamt att prata om.

Det som öppnade dörren för mig var när jag började diskutera alternativa dieter med några engelska tjejer men det kan verkligen vara vad som helst!

Förmodligen kommer de vara jätteintresserade av ditt land och varför du kom till Storbritannien. Och om de föreslår att ni ska hitta på något utanför skolan, haka på, detta om något är det som kommer göra ditt utbytesår, låt dem visa sin värld.

Sen har jag också blivit jättebra kompis med Yildiz och Tilda, de två andra svenska studenterna och vi ser till att oftast ha någon av någon annan nationalitet med för att bidra till kulturmöten.


När det kommer till värdfamiljen så måste du komma ihåg att de tar in studenter av en anledning och de är intresserade av dig som student och vill det bästa för dig. Skulle det vara så att ni inte fungerar tillsammans kan du ju byta.

Hur kommer det att gå i skolan?Då: Men skolan då, du sa ju att de är målinriktade, hur ska jag någonsin kunna hålla samma nivå och tempo när det är på ett andraspråk och ett helt annat system?! Och är inte engelska lärare jättestränga?

Nu: Det är utmanande men du är väl ändå inte påväg hit för att undvika utmaningar?


Du kommer behöva anstränga dig och det kommer vara stunder som det känns lite svårt men dina lärare vet att det inte är helt lätt och är också imponerade över hur du klarar dig på ett andraspråk, de kommer med glädje ta sig tid att svara på frågor och förklara systemet.


Se till att du tidigt förstår hur examineringstekniker etc. fungerar och ha en (helst flera) ordentliga, organiserade pärmar med dina skolpapper så gör du det avsevärt lättare för dig.

Ta dig tid att läsa lite extra eller kolla på dokumentärer istället för att scrolla sociala medier, och framför allt, välj ämnen du är intresserad av så kommer du inte sakna Instagram eller ha något emot att spendera lite extra tid på studierna.


Dina kompisar må vara väldigt framåt med sina studier men det betyder inte att de inte är glada att få förklara sitt skolsystem eller hjälpa dig med något krångligt ord (tack till min bordsgranne, Emily, för att du allt från definierar “perpetual” till berättar hur “praemunire” stavas).

Du kanske inte kommer hålla riktigt lika hög standard som hemma men med rätt folk omkring dig kommer du vara motiverad att utföra så stora akademiska bedrifter som möjligt under ditt utbytesår.


Rörande hur stränga lärarna är kan jag säga som så att de, liksom sina elever, är ambitiösa men de är också väldigt passionerade om sina ämnen. Återigen så är de också glada att hjälpa dig och, så länge du gör ditt bästa, imponerade med din insats.

Hur ska jag packa?Då: Okej, det låter faktiskt som att det kommer passa mig bra. Men lite praktiska detaljer nu då, hur ska jag tänka med packningen? Hur ska jag få ner mitt liv i ett par väskor?

Nu: Först: planera. Skriv en ordentlig lista, se över vad du behöver och vad du redan har och tänk över vad du kan köpa på plats.

Fråga om din värdfamilj har några tips eller om det är något de har som du därför inte behöver ta med.

Jag behövde till exempel inte ta med lakan, handduk, morgonrock eller hårfön, allt det där sparar ju lite plats i väskan.


Vad som är bra att se över är du har en ordentlig regnjacka, en varm jacka, bra gåskor, ett par tofflor – det kan vara rätt kyligt på golvet i engelska hus – om du behöver skoluniform eller dresscode och att till exempel inte din telefon ser ut att hålla på ett ge upp då det kan kännas lite krångligt att rätta till i ett annat land.

Vare sig du tar med dig eller ordnar på plats så är det hur som helst bra att ha ordentligt med strumpor och underkläder så att du slipper fundera på tvätt hela tiden. Se över att du har med alla papper på organisationens checklista med försäkringskort, ett pass som inte kommer gå ut osv.

Hur maxar jag mitt utbytesår?

Då: Jo, det låter ju rimligt ändå… Så slutligen bara, vad ska jag göra för att få ut så mycket som möjligt av mitt år?

Nu: Träna, träna med kompisar, bjud över kompisar och laga svensk mat eller ha julbak med dem, skriv en bucketlist, skriv en lista på allt du ser fram emot redan nu innan du åker, skaffa en happy memory box (en låda du lägger i papperslappar med bra minnen du gjort under året), ha picknickar och promenader, planera din budget och var öppensinnad. Det här året handlar inte om att hitta dig själv utan att forma vem du är, för att använda en nyttig kliche.

Kommer det vara värt det?

Då: Kommer jag ångra det här?

Nu: Nej, inte ens på dåliga dagar. Men nu borde vi sova, klockan är ju faktiskt 1.30 i din tid.

Sara bloggar från Torquay under sitt utbytesår i Storbritannien. Vill du också plugga på high school i Torquay? Med oss på Explorius kan du lägga till Torquay som storstadsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år