Årets faser (so far)

Två utbytesstudenter på stranden

Med mindre än två månader kvar här i Storbritannien har jag reflekterat lite på de faser som jag gått igenom över det här året. Det här är såklart en personlig upplevelse som ser annorlunda ut för var och en men kanske kan ge en vink om hur det kan se ut.

Smekmånaden

Som för en kalv på grönbete eller något liknande så var allting spännande för mig i den här fasen. Jag lärde känna de andra utbytesstudenterna, de i skolan, hitta runt i staden och framförallt vad det var för familj jag skulle bo med de kommande året, dessutom var vädret i regel fantastiskt. Det var en fas som nog bäst kan beskrivas som energifylld, även om alla intryck ibland var utmattande. Mitt bästa tips: stressa inte om något inte känns 100% rätt, det kan ta lite tid innan alla bitar faller på plats, att prata med andra utbytesstudenter eller tidigare utbytesstudenter kan hjälpa för att första vad det är som känns konstigt.

Det-blir-vardag-fasen

Den initiala energin jämnade ut sig lite efter ett par månader och snart blev det lite mer vardagstempo på tillvaron. Skola, träning, häng med kompisar, häng med värdfamiljen; det kan verka monotont men det var här som jag fick många nya insikter i den englska kulturen och förmodligen som jag gjorde de största framstegen med min engelska. Mitt bästa tips: Hösten i England är fantastiskt vacker med ändlösa lövskogar i skiftande färger och stormar av kaliber. Det är mäktigt och något som helt klart bör uppleves till fullo.

Ansök till ett high school-år

Efter-jul-misären

Okej, misär är att ta it men, let’s face it, januari och februari är inte de charmigaste månaderna England har att erbjuda. Vädret är, i ärlighetens namn, ganska tråkigt och det kan vara rätt kallt och mörkt vilket gör att man kanske spenderar mer tid inomhus utan att riktigt göra någonting. Det här är också perioden då hemlängtan och dåligt humör är ganska vanliga (källa: min värdmamma). Mitt bästa tips: det här är en bra årstid för filmkvällar med kompisar. Laga mat tillsammans, fuldansa, titta på barnfilm… Det kan också hjälpa att hålla ganska enkelriktad kontakt med familjen hemma, alltså berätta lite om vad som händer hos dig men utan få en full rapport om vad som händer hemma.

VÅR

Vacker promenad

När det blir ljusare igen är det lite som att att återgå till smekmånadsfasen. Min värdfamilj har tagit med mig till nya små städer, gått på promenader i naturområden där jag och Chiara inte varit förut och försökt lära mig att surfa. Våren kommer betydligt tidigare här än i Sverige och premiärdoppet för mig blev i början av mars. Å andra sidan så är det också en del prov på horisonten, så, mitt bästa tips: planera din tid noga. Se till att få hemläxorna gjorda så kan du njuta mer av alla utflykter och upptåg.

Sh*t-snart-är-det-dags-att-åka-hem-fasen

En stor del av året verkar det här faktumet oändligt avlägset men oundvikligen så kommer utbytesåret, tids nog, närma sig sitt slut. Det är i övergången till den här fasen som jag nu befinner mig. Tiden verkar flyga iväg och jag och mitt busskort har återigen tagit oss an uppdraget att testa varje linje buktens kollektivtrafik har att erbjuda: jag vill upptäcka och återupptäcka varje liten vrå och det finns verkligen områden där jag kan promenera timme efter timme, bara för att landskapet är så fint. Så mitt tips: utnyttja “the public footpaths”, det är väl underhållna stigar som finns lite överallt och är i regel otroligt vackra.


Sara bloggar från Torquay under sitt utbytesår i Storbritannien.

Ansök till ett high school-år