Vad jag lärt mig på utbytesåret i Spanien

kollage från mitt utbytesår i Spanien

Mycket har hänt sedan mitt senaste inlägg i november. Det har varit jul och nyår, det var inte så jobbigt som jag trodde (ringde familjen efter Kalle och pratade i 5 min).

Nyår var underbart och sen var det Día de los Reyes 6 Januari då alla barn får sina julklappar (som det ska vara). Lovet var behövligt och jag tog vara på det och laddad upp för en ny termin.

26/1 har jag varit här i Spanien i 5 månader!!! Halva mitt utbytesår har redan susat förbi! Men det är helt okej! Så jag tänkte berätta om vad jag lärt mig under mina 5 månader här!

Vad jag lärt mig:

  1. Ta en paus från sociala medier (speciellt snapchat). Idag är det så otroligt lätt att hålla kontakt med alla och det funkar inte om man är på utbytesår, man kan inte leva 2 liv. Jag har tagit bort snapchat och loggar ut från Instagram på vardagarna. Det minskar även hemlängtan.

  2. Engagera dig i din värdfamilj! Jag har en sån bra relation med min värdmamma och vi pratar hela tiden om allt och det är väldigt skönt. Man ska ha åtminstone ha en i sin familj som man känner sig trygg med, rekommenderas starkt. Det blir bara så mycket enklare.

  3. Känn dig inte dum. Jag har inget problem med spanskan (grammatiken tho..) men i skolan så är eleverna in riktigt som hemma i Sverige, iaf inte här i Sevilla. Vissa dagar känner jag mig lite dömd och dum men egentligen VAD spelar det för roll. Jag är här för min skulle inte deras.

  4. Gör allt som hört landet till! Dansa flamenco, åk in till stan när det är evenemang typiskt för Spanien eller för din by. Det blir så mycket kultur och du får uppleva det bästa!

  5. Lyssna på dig själv och din kropp. Det är viktigt att du tänker på dig själv för detta är DITT utbytesår, du kanske ”offrar” ett år för att vara här och då ska DU göra det som känns rätt för DIG. Det finns alltid en lösning på allt. Du ska göra allt för att DU ska må bra. Så är det bara.

  6. LEV LIVET!!

Vår lilla utbytesstudent-grupp har minskar mer än vad den skulle göra vi den här tiden. Ciel fick åka hem mot sin vilja så nu är det bara jag och Anna kvar och vi bor inte nära varandra.

Det ÄR väldigt skönt att ha en utbytesstudent nära sig för Spanien är inte som Sverige eller USA och det kännns skönt att ha någon som är Exakt i samma situations om en själv.

Skolan är helt okej men det är den ända kulturchocken jag upplevt sedan jag kom hit, skolan. Men kommer skriva mer om det senare! Men jag är nöjd med mina 5 månader som jag spenderat här och ångrar inte att jag åkte. Men är inte färdig här än och ser fram emot att få uppleva karneval, Semana Santa och Feria!

Hasta Luego!

Elin bloggar från Sevilla under sitt utbytesår i Spanien. Vill du också plugga på high school i Sevilla? Med oss på Explorius kan du lägga till Sevilla som områdesval vid din ansökan! 

Anmäl dig till ett high school-år