South Island Trip med andra utbytesstudenterNär man är på ett utbytesår i Nya Zeeland har man chansen att åka på olika resor runt om i landet. Den 6 november åkte jag till sydön med 42 andra utbytesstudenter i 11 dagar.

Under dessa 11 dagarna åkte vi runt Sydön för att få se så mycket som möjligt. Det fanns även möjligheter att göra aktiviteter såsom hoppa fallskärm, simma med VILDA delfiner, bungyjump och zipline. Om du har chansen att åka på en resa gör det det var väldigt lärorikt och man får många nya kompisar runt om i hela världen.Första dagen jag kom till Christchurch så kände jag att det här var ingenting för mig och att jag ville åka hem. Men jag bestämde mig för att ge det en chans så får vi se vad som händer. Andra dagen åkte vi runt i Christchurch. Där fick jag se hur staden har påbörjats av jordbävningen. Men vi stannade inte där så länge utan vi åkte vidare till Kaikoura

Där hade vi möjlighet att simma med delfiner eller whale watching. Jag valde att simma med delfiner. Jag visste sedan innan att jag blir sjösjuk, så jag tog tabletter för att jag inte skulle bli det. Men jag hann vara i vattnet ca 10 minuter innan jag började må illa, så jag gick upp. Jag ska inte gå på för mycket detaljer, men vi kan säga att jag inte simmade något mer.

Efter “simningen” åkte vi vidare mot motueka. När vi kom fram gjorde vi inte så mycket. Men nästa dag åkte vi till Abel national park, där vi paddlade kajak vilket tog ca 1,timmar och för att få uppleva mer av den vänta naturen så gick vi ut och andra halvan paddlade ut.På kvällen gjorde vi lite vad vi ville. Några såg på film, andra spelade fotboll och vissa spelade kort. Vid det här laget har jag kommit över stadiet att hela åka hem och jag har fått väldigt bra vänner vilket är väldigt skönt och roligt.

Nästa morgon åkte vi till Franz Josef. På vägen stannade vi vid Pancake rocks och även vid en green stone factory. Där vi fick se hur man karvar en green stone. När man spenderar flera dagar på en buss med andra tonåringar så blir man ganska trött och sliten. Därför var det extra skönt att på kvällen så åkte vi till pure hot water glacier hot pool. Där fick jag och mina kompisar chansen att pratat väldigt mycket om oss själva. Vilket var väldigt roligt och det kändes som att vi blev tajtare som kompisar.Dagen efter tog vi en hike på ca en timme till Franz Josef glacier. För mig så var det ingenting speciellt men för andra som inte är van med snö och glaciärer så är det speciellt, men vägen dit var väldigt fin. Efter hiken åkte vi mot Wanaka. Där vi bland annat besökte ett ställe som heter puzzling world och vi röstade paddle board. Till en början trodde jag det skulle vara jättesvårt men det var det faktiskt inte, så om du har chansen testa det är superkul.

På kvällarna brukar vi inte göra så mycket. Det vi gör mest är att prata om våra liv och hur olika det ser ut, vad som skiljer sig från livet i NZ och i respektive land. Men det blir ofta sena nätter. Vilket gör att man är väldigt trött nästa dag.

Efter Wanaka ute vi mot en liten stad som heter te anau. Innan vi åkte till “hotellet” åkte vi två timmar till milford sounds, det är Nya Zeelands största national park. Det är även den mest fotograferade platsen i NZ. Det var väldigt coolt att se det, vi fick även se sälar och ett vattenfall som lokalbefolkningen tar allt deras vatten från.

På kvällen lärde våran ledare oss All Blacks haka. All Blacks är Nya Zeelands rugbylag. Om du någon gång har chansen att testa haka så borde du verkligen göra det (om du vill veta mer om haka sök på YouTube efter All Blacks haka, eller bara haka) men i början var det väldigt ovant och göra alla rörelser, men det blev snabbt roligt när man vet hur alla orden är och vilka rörelser man ska göra.

Nästa dag åkte vi mot Queenstown. På vägen stannade vi bland annat vid det stället vars man gjorde det första bungyjumpet. Det var väldigt många som valde att göra det på hus det där stället. Men jag valde att inte göra det. Om du har möjlighet att testa så tycker jag verkligen du ska göra det. När vi kom fram till Queenstown fick vi hela eftermiddagen fri och fick göra vad vi ville. Queenstown är inte en jättestor stad men det finns mycket att göra. Man kan bland annat gå till fear factory eller så kan man gå till ett smash house där får man slå sönder så mycket man bara kan, men om man inte vill lägga ut så mycket pengar så kan man bara gå runt för tro mig det är en väldigt foto vänlig stad.

På kvällen satt jag och några kompisar och lärde varandra ord från respektive land. Men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte hur mycket jag kommer ihåg. Vi var fyra stycken på resan från Sverige så jag och en annan svensk försökte lära andra vändtia. Vi var uppe väldigt sent den kvällen. Vilket resulterade med att vi vaknade 08.30, men det gjorde inte så mycket eftersom vi hade hela dagen fri, om man inte hade några andra aktiviteter såsom parasailing, white water rafting eller zipline. Jag valde att inte göra några aktiviteter vilket gjorde att jag hade hela dagen fri.

På kvällen behövde vi vara tillbaka på “hotellet” till middagen. Senare på kvällen hade vi typ som en spelkväll. Det var så roligt. Vi spelade ett spel som heter puls och sen Just Dance. Sen gick vi upp till allrummet och gjorde i princip allting vi gjorde dagen innan. Men den här gången försökte jag att gå och lägga mig tidigare för vi skulle upp tidigt nästa morgon för att åka vidare mot Lake Tekapo.När vi kom fram så gick några och badade, andra gick på en hike. På kvällen hände det massa saker. Det började med att vi fick reda på att det skulle bli en modevisning. Men att det var killarna som skulle vara modeller och att det skulle ha på sig “tjejkläder”, vi sminkade även dom och satte på nagellack. Men vi insåg inte förens efteråt att vi inte hade någonting att ta bort det med. På kvällen var det även prisutdelning och man fick en gruppbild.

Efter alla aktiviteter så satt vi i rum och pratade. eftersom det var sista kvällen så skrev vi i varandras kort. Det var en väldigt känslosam kväll eftersom man har varit med dessa människor i 11 dagar och man lär känna dom så bra. Man vet heller i te när man kommer träffas igen. Nästa morgon åkte vi tillbaka mot Christchurch och flygplatsen. Det var väldigt sorgligt att säga hejdå till alla som man har blivit bra kompis med.

Om du har möjlighet att göra en resa under ditt utbytesår så tycker jag verkligen du ska göra det. Du kommer får så mycket av landet och få så många nya kompisar runt om i hela världen. Det är väldigt dyrt men jag tycker att det var värt det.

Skulle ni ha några frågor kan ni antingen följa mig på Instagram: @annabostrom01 eller på Snapchat: Plommonpuff01. Eller via Mail: annagreta.bostrom@gmail.com

Anna-Greta bloggar från sitt utbytesår i Nya Zeeland. Vill du också plugga på high school i Nya Zeeland? Tveka inte att skicka in din ansökan idag!

Ansök till ett high school-år